Pusztaszabolcs

2016.04.10. 09:55

Látogatók Kisiratosról

Pusztaszabolcs - A Partiumból érkeztek kisiratosi partnerek, hogy megismerkedjenek az értékgyűjtéssel, és tapasztalatot szerezzenek egy külhoni települési értéktár kialakításához.

Civil Tudósítónktól

Kiskunfélegyházán találkoztunk, ahol a Kiskun Múzeum igazgatónője, a város alpolgármestere és az értéktár bizottság tagjai fogadták csoportjainkat. Először ízelítőt kaptunk az ott folyó értéktári tevékenységből és azokat népszerűsítő módszerekből, így az egyedülálló Gardrób Tuning programjukról, aminek lényege, hogy a városban fellelhető motívumokat használja fel az öltözködésben.

Itthon a Szabolcsikum tej és tejtermékek előállítását láttuk, és kóstoltuk a jó minőségű, egyedi ízű termékeket.

A látogatás második napján a Hagyományok házában a helytörténeti gyűjteményt és a hungarikum-játékokat mutattuk be. Láthatták vendégeink óvodánk arborétum-jellegű kertjét, a megyei értékként jegyzett helytörténeti kiadványsorozatot is.

Veszprémben Horváth Zsolttal, a Hungarikum bizottság koordinátorával ismerkedett meg a csapat
Fotó: Czöndör Mihályné

A vendégek is meséltek a lakóhelyük értékeiről. Az általuk hozott értéklista már az otthoniak javaslata alapján készült.

Ismerkedtünk a Velencei-tó környéki értékekkel is. Veszprémben, a Szeresd a magyart! információs pontban találkoztunk Horváth Zsolttal, a Hungarikum bizottság koordinátorával. Itt egyebek közt olyan magyar kártyákat árulnak - népszerűsítve a nemzeti értékeket -, amelyeken a hagyományos svájci motívumok helyett a Kárpát-medence értékei, vagy a híres magyar felfedezők szerepelnek.

Harmadik napon vezetéssel megtekintettük a helyi templom felújított barokk orgonáját, ólomüvegablakait.

Partiumi barátaink a települési értéktár létrehozásának ismeretével és az iránta való lelkesedéssel indultak haza.


Szerző: Czöndör Mihályné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!