Hírek

2014.07.21. 07:37

Lecsapott a NAV: 125 tonna illegális fémhulladékot foglaltak le Perkátán

Mintegy 125 tonna illegális fémhulladékot foglaltak le egy Fejér megyei ingatlanon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Perkátán.

B. Kiss László

Így fest az udvar, miután mintegy két hét leforgása alatt gépi és kézi erővel megtisztították az illegálisan tárolt fémhulladéktól  (Fotó: Koppán Viktor)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Fejér megyei ingatlanon mintegy 125 tonna, illegális fémhulladékot foglaltak le.

A pénzügyőrök számára a fémtörvény egyik újonnan bevezetett rendelkezése adta meg a lehetőséget az ellenőrzésre. Ennek értelmében fémkereskedelmi engedélyköteles anyag legfeljebb három köbméter mennyiségben halmozható fel egy-egy ingatlanon. További feltétel, hogy annak a lakóingatlanhoz köthetően kell keletkezni.

Az ingatlan tulajdonosát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felszólította, hogy felhalmozott fémhulladékot 30 napon belül szállítsa el. Miután ennek nem tett eleget, a pénzügyőrök lefoglalták az ott talált, mintegy 125 tonnányi, fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot.

Az ingatlant némely helyen szinte embermagasságban borította a fémhulladék. A gaz, a fák, és a bokrok által már benőtt hulladékhalmok alapján feltételezhető, hogy a tulajdonos több éven keresztül gyűjtötte a fémhulladékot, melyet illegálisan tárolt. Az ügyhöz kapcsolódóan a mulasztási bírság összege elérheti a 2 millió forintot. Imígyen szól az közlemény, melyet Rozs Viktor pénzügyőr alezredes, a NAV Közép-Dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense adott ki hétfőn. Rozs Viktor elmondta, hogy a lomot egy a NAV-val szerződésben álló fémtelepre szállították és később - feltehetően  - árverés útján értékesítik. A közleményben szereplő ingatlan Perkátán, a Marx Károly utca 21. alatt található. A tulajdonosa Takács Lajos, aki készséggel állt lapunk rendelkezésére. Az ötvenes éveiben járó férfi elmondta, hogy tősgyökeres perkátai. Többen voltak testvérek, nehéz körülmények között éltek. Talán innen ered sajátos gyűjtőszenvedélye - jegyezte meg. 1983-ban nősült, a szoba-konyhás házat, a mintegy hatszáz négyszögöles telekkel 1985-ben vásárolták, és akkor kezdtek építkezni. A telekről  - mint megtudtuk - tíz-tizenöt nap alatt alatt hordták el az ipari mennyiségű fémhulladékot a NAV megbízásából. Ám a telken így is rengeteg, első ránézésre haszontalan kacatnak tűnő dolog maradt óriási összevisszaságban. Takács Lajos szerint a hatóság emberei borogattak össze mindent, amikor a telek hátulja felől utat vágtak a lomok között.

A férfi   tizenegy éve dolgozik a dunaújvárosi vasműben. Azt, hogy miből fizeti ki a mulasztási bírságot, amely akár a kétmilliót is elérheti, nem tudja. Ha rá találnák terhelni az ingatlanra, akkor ő felrobbantja a házat - fogadkozott elkeseredetten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!