Hírek

2017.08.27. 18:46

Leesett a birka, de a teherautó továbbment

SZÉKESFEHÉRVÁR Különös közlekedési anomália szemtanúja volt nemrégiben egy autós a megyeszékhelyen: leesett egy birka egy élő állatokat szállító autóról. Majdnem komoly baleset történt, az állat súlyosan megsérült, a szállító pedig továbbment

S. Töttő Rita

A Zámolyi úton, az egyik áruház és benzinkút közötti szakaszon haladt egy autó egy élő állatokat szállító platós jármű mögött egy héttel ezelőtt. Ám egy hirtelen pillanatban az egyik birka, ki tudja, hogyan, kiesett a szállítójárműből, komoly manőverre kényszerítve ezzel a mögötte haladó autóst. Szerencsére a balesetet sikerült elkerülni, ám a szemtanú, egyben az autó sofőrje, megdöbbenve tapasztalta, hogy a birkát szállító autó, mit sem tudva az egészről, továbbment. Ott hagyva az út szélén az összetört, de élő állatot. Mit volt mit tenni, az autós azonnal hívta a rendőrséget és az állatvédőket. A Fema tagjai szálltak ki a helyszínre, akik elsősorban a szerencsétlenül járt birkával foglalkoztak. Kálló Zsolt, a Fema helyettes vezetője így emlékezett vissza a történtekre:

Nagy megadással tűrte az állat, hogy megvizsgálják. Sajnos később belepusztult a sérüléseibe Fotó: FEMA

- Nagy megadással tűrte az állat, hogy megvizsgáljuk, noha láthatóan komoly fájdalmai lehettek - mesélte. Közben a rendőrség kiderítette, ki szállíthatta az állatokat, a sofőr pedig vissza is tért a helyszínre. Az állatvédők így emlékeztek: az autó 50 birkát szállított, amelyeket egy 30-40 centiméter magas, lehajtható plató védett csak a szállítás során. A Femások megdöbbenésére a szállító szerette volna elvágni a birka torkát és elvinni a tetemet, mintha nem is történt volna semmi. Ezt azonban a Femások nem akarták, így inkább a vita lezárásaként megvásárolták az állatot. Amit azonnal állatorvoshoz is vittek, ahol gyógyszereket, kezelést kapott. Ideiglenes befogadónál helyezték el a birkát, amely azonban - árulta el Kálló Zsolt -, sajnos a gondos ápolás ellenére sem gyógyult, így néhány napja el kellett altatni. Az állatvédők feljelentésen gondolkodnak az élő állat szállítás szabályainak megsértése miatt, közben pedig a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elárulta: az üggyel összefüggésben a Székesfehérvári Rendőrkapitányság ismeretlen személy ellen szabálysértési eljárást indított, vizsgálják az eset körülményeit.

RAKOMÁNYNAK SZÁMÍT AZ ÉLŐ ÁLLAT

Az élő állatokat szállítás esetén rakománynak kell tekinteni, tehát a teherszállítást a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. II.5) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 47. §-ban foglaltak szerint kell végezni. A jogszabály alapján a rakományt úgy kell elhelyezni, hogy az a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. A KRESZ egyebek mellett arról is rendelkezik, hogy a rakományt - adott esetben állatokat - úgy kell szállítani, hogy azok a járműről le ne essenek. Amennyiben hasonló történik, a körülményeket a rendőrség minden esetben egyedileg vizsgálja. A jogsértés tárgyi súlyára figyelemmel szabálysértési, vagy akár büntetőeljárás is indulhat az illetékes rendőrkapitányságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!