Hírek

2015.01.17. 13:15

Legyen élmény a szülés!

A császármetszés utáni szülés lehetősége nem magától értetődő, még akkor sem, ha erre elvileg mindig van esély. Egyes nők azonban egyre tudatosabban készülnek.

Bokros Judit

A szülés, a születés az egyik legszebb, legtermészetesebb folyamat a világon. Ám a körülmények nem mindig teszik lehetővé, hogy minden a maga útján haladjon, sokszor orvosi beavatkozások sora,  végül császármetszés szükséges ahhoz, hogy egy kisbaba világra jöhessen. Vannak nők, akiknek mindez egyáltalán nem okoz gondot, pozitívan emlékeznek erre a szülésre is, másoknak azonban – az orvosi indoklás ellenére – komoly lelki terhet jelent a császármetszés. Egyes nőknél előfordulhatnak maradandó fizikai következmények is.

A császármetszés is lehet szép szülésélmény, és sokszor életmentő a beavatkozás. Ettől még van esély később spontán szülni (illusztráció)

Azok között, akik még szeretnének kisbabát, vannak, akik egyre tudatosabban készülnek a császár utáni szülésre (röviden CSUSZ, angolul VBAC). Hazánkban a kismamáknak ma erre-  internetes források szerint -  60-70 százalék esélyük van.

A témáról nemrég a Fehérvári Babahordozó Klubban szervezett beszélgetésen is szó volt. Itt császárral szült édesanyák is meséltek tapasztalataikról, aggodalmaikról, s szerettek volna tájékozódni arról, hogyan készülhetnek a spontán szülésre. A beszélgetést Nagy-Majoros Zsanett dúla szervezte,  aki már a Nemzetközi Babahordozó Héten beszélt erről egy előadásban.

Mint megtudtuk: Zsanett maga is átélte a császár utáni szülés élményét, így hozta világra második gyermekét. A témával hétéves kisfia születése után kezdett foglalkozni, majd miután megszületett  kislánya,részt vett egy dúla képzésen.  Azóta egyre többször segít testben, lélekben felkészülni olyan kismamáknak, akik asszonytársat szeretnének.

Balról Nagy-Majoros Zsanett, Dóra Kata és Erdei Rita, aki úgy érzi: második, spontán szülésére jobban tudott készülni, új élményt élt át (Fotó: Erdei Rita)

Zsanett saját érintettsége okán is fontosnak tartja tudatosítani a nőkben: attól, hogy császármetszésük volt, később még lehet esélyük hüvelyi szülésre, persze, a magzat és az anya egészségét is szem előtt tartva.

Előadásában arról beszélt: az a nő, akit lelkileg mélyen, rosszul érintett a műtét, jó, ha megpróbálja földolgozni az élményt. A császár utáni szülésre lehet nagyon tudatosan is készülni. Az egyik út az, amikor az illető alapos utánajárást követően választja ki az orvost, szülésznőt, esetleg dúlát, akikkel szülni szeretne, s a helyet is, ahol majd lezajlik az esemény (császármetszés után otthonszülésre nincs lehetőség). A másik változat az, amikor adott a hely, vagyis a kórház, esetleg a segítő személyek is, és ebből kell kihozni a legjobbat – mondja Zsanett, aki hozzáteszi: érdemes tájékozódni, mert országon belül is nagy különbségek vannak.  Jó, ha a nők tisztában vannak az adott kórház protokolljával, az ott végzett császármetszések arányával.

Persze, ha valaki nem készül rá különösebben, akkor is sikerülhet spontán szülnie császár után.

Zsanett a leglényegesebbnek azt tartja, hogy a kismama elhiggye magáról: tud szülni.  Előfordul azért, és  ő is felkészíti erre az általa támogatott nőket, hogy minden igyekezet és jó szándék ellenére az újabb próbálkozás is császárral végződik. Ám a fontos a jó szülésélmény, az, hogy a kismama pozitívan emlékezzen az eseményre.

Erdei Rita ma négy és fél éves kisfia még altatásos császármetszéssel,  több mint 12 órás vajúdás után született a fehérvári kórházban. Az édesanya örömmel gondol vissza első szülésére is, ám  másodszorra mindenképpen szeretett volna természetes úton szülni. Zsanett ebben támogatta, tőle végig  nagyon sok és személyre szóló segítséget kapott, az orvos és a szülésznő mellett. Rita úgy érzi, vele sokkal tudatosabban készülhettek párjával. Végül 3 órás kórházi vajúdást követően, szintén Fehérváron jött világra a ma már 1 éves Dóra Kata. Ez új, más élményt jelentett Ritának, s ami talán még fontosabb számára: visszakapta a hitét abban, hogy tud szülni – fogalmaz.

A kérdést orvosi szempontból is szerettük volna megközelíteni, így fölkerestük a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának főorvosát. Hagymásy László azt mondja, sosem volt hazánkban olyan szabály, amely előírta volna, hogy császármetszés után csak császármetszéssel lehet szülni. A ’80-as években körülbelül 50 százalék volt a spontán szülés a császármetszés után, ma is hasonló az arány, de intézetenként eltérő lehet a gyakorlat.

Hagymásy főorvos kiemelte, hogy az osztályukon a természetes, spontán szülést tartják a legjobbnak, a császármetszést csak indokolt esetben végzik el. Mindent megtesznek ennek érdekében, a nyitott szülőszobán hozzátartozó is részt vehet a szülésnél, lehetőség van vertikális, függőleges helyzetű szülésre is, szülőszék segítségével. Vajúdáskor csak szükség esetén alkalmaznak erős fájdalomcsillapítást. Egyáltalán nem gyakorlat, hogy a szülést vezető orvos esetleg kényelemből válassza a rövid idő alatt elvégezhető császármetszést.

Hagymásy László főorvos hangsúlyozta: osztályukon a spontán szülést támogatják, a császármetszést indokolt esetben végzik el
(Fotó: Koppán Viktor)

Az előző császármetszés önmagában nem indok egy újabb műtétre, de a spontán hüvelyi szülésnek mindig nagyobb a veszélye, ezért az anya és a magzat fokozott megfigyelése szükséges. A legnagyobb probléma ilyenkor a korábbi műtétet követő hegvonal esetleges szétválása, így egy nehéz, elhúzódó szülés nagyobb kockázatot jelenthet. Császármetszést követően két éven belül hüvelyi szülés nem ajánlott – teszi hozzá Hagymásy László, aki arról is beszélt, mikor kell császármetszést végezni.

-  Ha az orvosok valamilyen rendellenességet tapasztalnak anyai vagy magzati oldalról.  A magzat védelmében császármetszésre lehet szükség például, hogy ne alakuljon ki oxigénhiányos állapot, vagy a magzat nem megfelelően helyezkedik el. Az anya védelme is fontos: ha olyan betegsége van, ami miatt nem lehetséges a spontán szülés, akkor műtétre kerül sor.  Előfordulnak még az úgynevezett vitális, vagy életmentő helyzetek, ilyen például a súlyos vérzés, a méhlepény korai leválása, amikor a császármetszést sürgősen kell elvégezni.

Végül hozzátette: arra nincs külön protokoll, hány császármetszése lehet egy nőnek, de minél több van, annál nagyobb a szövődmények veszélye. Tapasztalatai szerint vannak kismamák, akik eleve császármetszéssel szeretnének szülni, ez azonban önmagában nem indok a műtét elvégzésére. Ugyanakkor vannak szülő nők, akik nagyon ragaszkodnak a spontán szüléshez, s ha esetükben mégis császármetszésre kerül sor, előfordul, hogy utólag panaszkodnak a szülésélmény hiányára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!