Hírek

2016.09.28. 17:40

Felavatták a 9. alkotást a Nemzeti Emlékhelyen

Székesfehérvár - A Királygaléria-sorozat bővült a Nemzeti Emlékhelyen. Felavatták a 9. alkotást, I. (Nagy) Lajos király emlékdomborművét, több száz fiatal jelenlétében.

Szabó Zoltán

Az avató ünnepség rendezője, házigazdája ugyanis a Ciszterci Szent István Gimnázium volt. Orosz Ágoston, az intézmény igazgatója felelevenítette az előzményeket is. Mint mondta, néhány éve Hollós László főállatorvos felvetette, milyen szép is lenne, ha a fiatalok, a Ciszterci gimnázium diákjai is bekapcsolódnának a Királygaléria programba. Az óhaj most válhatott valósággá. Az emlékdombormű készítője, Bódás Tamás ötvösművész elhunyt. Felesége, Egerszegi Gertrúd az alkotást a gimnáziumnak adományozta, az intézmény pedig kezdeményezte, hogy a Magyar Anjou Legendárium ábrázolása alapján készült domborművet helyezzék el a Nemzeti Emlékhelyen. Legyetek büszkék erre a gesztusra, erre a műre, és arra, hogy hova is került - fordult az igazgató a diákokhoz.

A Nemzeti Emlékhely Királygalériáját egyébként Kodolányi László szobrász és ötvösművész tervezte, a sorozat első hét darabját is ő készítette. A Szent Istvánt ábrázoló rézdomborítás 1996-ban került a helyére, ezt követte 1997-ben Szent Imre, 1998-ban Könyves Kálmán, 1999-ben III. Béla, 2000-ben Mátyás király, 2003-ban Károly Róbert, 2009-ben IV. Béla táblája. Majd 2014-ben a sorozat nyolcadik elemeként Szent László réztábláját is felavatták, amit Kodolányi László 2010-ben bekövetkezett halála után Balogh Mihály Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész készített.

Az emlékmű-avatáson a gimnázium valamennyi osztálya részt vett, és a diákok szavalatokkal, énekkel színesítették az ünnepséget. A felszólalók közül Cser-Palkovics András polgármester utalt rá, hogy a történelem nagy viharai miatt arra nincsen lehetőségünk, hogy besétáljunk a templomba, az egykori királyi bazilikába, és I. (Nagy) Lajos sírjánál koszorúkat helyezzünk el, a szívünkben és lelkünkben ez a bazilika áll, ugyanúgy, mint az a szellemiség is kell, hogy álljon, ami értékként ehhez a templomhoz kötődik. L. Simon László országgyűlési képviselő egyebek között arról beszélt, hogy a pedagógusok számára az a legnagyobb kihívás, hogy az ünnepség kötelező aktusán túl, hogyan tehetik élővé, élményszerűvé, s mintává a nagy elődök, köztük Nagy Lajos életpéldáját. Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója kiemelte, hogy Székesfehérvár a magyar nemzet történelmének kiemelkedő emlékeit őrzi, a királyoknak emléket állító emléktábla-sorozat pedig a történeti múlt felidézésében nyújt segítséget.

Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes személyes diáékélményeit elevenítette fel azokból az időkból, amikor a Ciszterci gimnáziumot még József Attila Gimnáziumnak hívták. Végül Dékány Árpád Sixtus zirci apát megáldotta és megszentelte a domborművet, amelyre koszorúkat és virágokat helyeztek a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!