Hírek

2016.08.23. 16:45

Lehangoló látványt nyújt a máskor gyönyörű gesztenyefasor Agárdon

Országszerte gondot jelent az a gesztenyefákat érintő betegség, amitől elsárgulnak és lehullajtják a leveleiket. Védekezni természetesen lehet ellene, de a már megfertőződött levelek nem fognak meggyógyulni.

Buthy Lilla

Egy olvasónk nemrég azzal keresett meg minket, hogy lehangoló látványt nyújtanak Agárdon a gesztenyefák. Mint fogalmazott, a Vas utcában egyébként gyönyörű gesztenyefasor szegélyezi az utat, de már hetek óta hullajtani kezdték levelüket. Ezeken a leveleken már nyár elején megfigyelhető volt valami gombás elváltozás. A fákat az önkormányzat szokta permetezni. Vagy kevés volt a permetezés, vagy nem időben történt, de az is lehet, hogy nem jó vegyszerrel - írta és a fákról fotókat is mellékelt.

Sajnos nem csak a cikkben említett agárdi utcában, Székesfehérváron is felütötte fejét ez a betegség Fotó: Koppán Viktor

Megtudtuk, az agárdi gesztenyefák betegsége nem egyedülálló, az egész országban probléma. A Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztályának szakemberei augusztus 22-én megtekintették a megkeresésben említett, agárdi gesztenyefákat. A gesztenyefák levelein 70-80 százalékos kártétel tapasztalható, amelyet a vadgesztenyelevél-aknázó moly aknái okoztak - válaszolt kérdésünkre Sziebert Gergely főosztályvezető, megyei főállatorvos.

- Hazánkban a molynak évente három nemzedéke fejlődik ki. Az imágó rajzás április végén veszi kezdetét. A második nemzedék lepkéi június-júliusban, a harmadiké augusztusban repülnek. A nőstények tojásaikat a levélre helyezik el. A kikelő kis lárvák azonnal befúrják magukat a bőrszövet alá és kialakítják aknájukat. A lehullott levelekben báb alakban telelnek át - magyarázta. - Védekezni természetesen lehet a kártevő ellen - folytatta. - Ősszel a lehullott lomb megsemmisítésével a telelő egyedek elpusztíthatók. Tavasztól a vegetáció végéig szexferomon csapdával követhetjük nyomon a rajzás erősségét. A különböző kémiai védekezések ennek figyelembe vételével történjenek, az engedélyezett növényvédő szerek használatával. Ahogy azt a főosztályvezető elmondta, az agárdi gesztenyefák esetében növényvédő szeres kezeléseknek idén már nincsen értelme, a levelek már nem fognak meggyógyulni. Az őszi lomb összegyűjtése és megsemmisítése viszont alapvető fontosságú, mivel báb alakban telel át a kártevő a levelekben. A kártevő az egész országban előfordul, és növényvédő szeres védekezés hiányában súlyos károkat okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!