Hírek

2017.01.20. 19:05

Lehet-e olcsóbb a temetés?

Székesfehérvár - 61 ezer forintba kerül majd az úgynevezett szórásos temetés Fehérváron. A közgyűlésen kisebb vita bontakozott ki arról, méltányos-e ez az ár.

Házi Péter

Székesfehérváron eddig nem volt úgynevezett száraz szóró parcella. A Béla úti temetőben most kialakítottak egy ilyet, a közgyűlés elé pedig az a javaslat került, hogy 61 ezer forintot kell majd ennek „használatáért" fizetni. Ez a költség tartalmazza a hamvak temetőn belüli szállítását és két fő kísérőt, nem tartalmazza a ravatalozást és hamvasztás költségét sem.

A közgyűlésen Márton Roland arra hívta fel a figyelmet, hogy a hamvasztás díja meghaladja a százezer forintot, és egyéb költségek is vannak. Szerinte csökkenteni kéne a 61 ezer forintos költséget, hogy a rászorulók is méltóképpen búcsúzhassanak el elhunyt szeretteiktől, másrészt azért, mert egyre kevesebb a hely a temetőkben, s a város is ösztönözni szeretné ezt a fajta temetést. Cser-Palkovics András polgármester szerint a kegyeleti módba nincs beleszólása a városnak, minden család saját döntése, miként búcsúzik.

Bozai István városgondnok azt hangsúlyozta: a szóróparcella díja 25 százalékkal kevesebb lesz a magánvállalkozó által működtetett vízbemosásos parcella díjánál. Kiemelte, a 61 ezer forint nyomott ár, az önköltséget fedezi. Az önkormányzat évi 50 milliót ad a temetőfenntartáshoz, így biztosítható, hogy a díjak a fővárosiaknak mindössze az egytizede legyenek.

Idén mintegy 100 millió forintból új parcellákat alakítanak ki a Béla úti temetőben Fotó: FMH-archív

Végül a polgármester azt kérte, fél évet követően kapjon a testület tájékoztatást arról, mennyien veszik igénybe az új szolgáltatást. Hozzátette, idén mintegy 100 millió forintból új parcellákat alakítanak ki a Béla úton. A rászorulók egyébként 30 ezer forintnyi temetési segélyt is kérhetnek az önkormányzattól.

Döntés született arról, hogy az Egyesített Szociális Intézmény eddigi igazgatójának, Mészáros Józsefnének a megbízatását 2022-ig meghosszabbítják, amiként újabb öt évre Csurgai Horváth József lett a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója.

Az Egyesített Szociális Intézmény igazgatójának újabb öt évre Mészáros Józsefnét választották Fotó: FMH-archív

Ha már a kinevezéseknél tartunk: a színház igazgatói posztjára pályázatot írt ki az önkormányzat, a döntést egy szakmai bizottság hozza majd meg, amelybe Brájer Éva alpolgármestert és Földi Zoltán képviselőt jelölte az önkormányzat. A távirati iroda megkeresésére egyébként

Szikora János jelenlegi igazgató elmondta, indulni kíván a pályázaton, mert folytatni szeretné az építő munkát. Megjegyezte: ha az eljárás során más nyeri el a posztot, akkor is nyugodt lesz a lelkiismerete, mert jól működő, stabil színházat tud átadni utódjának.

A Városi Levéltár és Kutatóintézet vezetőjének, Csurgai Horváth Józsefnek a megbízatását is meghosszabbították öt évre

Döntés született arról, hogy a Besztercei, Takarodó és Koch László utcákban elvégzik az ivóvíz és a szennyvíz vezeték felújítását, tovább bővítik az Alba ipari zónát, az ehhez szükséges földeket belterületbe vonták. Zárt ülésen választotta ki a testület a Teleki gimnázium belső homlokzatának felújítását végző céget. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a város meg tudja vásárolni a Teleki mögötti ingatlant, ez lehetővé tenné azt, hogy az iskola bővítése, a normális méretű tornaterem megépítése napirendre kerüljön. Az ehhez szükséges pénzügyi döntéseket is meghozta a közgyűlés.

Legalább a felére kellene csökkenteni

- Fehérváron a gyászszertartások 70 százaléka hamvasztást követően történik, ezért véleményem szerint a száraz szórás 61 ezres díját legalább a felére kellene csökkenteni. Ennek ugyanis nincs túl nagy költsége - mondta a közgyűlést követően Márton Roland. Hasonló véleményt fogalmazott meg Földi Judit is, aki szerint félő, hogy a drága temetések miatt sokan inkább hazaviszik a hamvakat, vagy „magánúton" oldják meg a hamvak szétszórását. Véleménye szerint Fehérvárnak módjában állna a lakosság számára kedvezőbb áron nyújtani ezt a lehetőséget, hogy minél többen válasszák a gyászszertartás ezen módját. Az újszülötteket támogatja a város, szerinte arra is lehetőség lenne, hogy egyfajta támogatásként 30 ezer forintra vigyék le a szórás árát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!