Hírek

2016.03.09. 19:19

Műemlék lesz a vasúti torony? Egy 15 éves fiú levele nyomán eljárás indult

Székesfehérvár – A Forster központ szakértői tartottak helyszíni szemlét a fehérvári vasútállomáson: azt vizsgálták, műemléki értéket képvisel-e a különleges vasúti torony, amit le akarnak bontani...

Gábor Gina

Lapunkban többször írtunk az 1954-ben épült állítóközpontról, aminek tervezője az Ybl-díjas Rimanóczy Gyula volt, és beszámoltunk arról a vitáról, ami az állomás modernizációja kapcsán kialakult. Eddig úgy tűnt, a torony védelmezői vesztésre állnak, hamarosan megkezdődik a bontás. Ám egy 15 éves móri diák ebbe nem akart belenyugodni. Maron Szilárd Ákos, a móri Petőfi iskola nyolcadikos diákja összegyűjtötte azokat a dokumentumokat, írásokat, amik a II. számú vasúti irányítótorony megmentéséért születtek, és e-maiben elküldte ezeket a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ címére. A legtöbb dokumentum szerzője Szűcs János, aki a MÁV alkalmazottja és évek óta harcol a torony megmentéséért. Ezért a Forster központban a levelet Maron Szilárd Ákos és Szűcs János közérdekű bejelentéseként tartják számon. Ennek nyomán pedig megindult a nyilvántartási eljárás a műemlékek védelméről szóló rendelet alapján.

Maron Szilárd Ákos közérdekű bejelentése nyomán szemléztek a műemlékvédelmi szakemberek

Maron Szilárd Ákos, a móri Petőfi iskola nyolcadikos diákja imádja a vasutat, azt mondja, mozdonyvezető szeretne lenni. Gyorsan hozzáteszi: emellett azért informatikusnak is készül, mert manapság az a jó, ha több lábon áll az ember... Számomra tegnap Maron Szilárd Ákos volt a nap hőse. Ez a 15 esztendős fiatalember visszaadta a hitemet. Őt megismerve abban bízom, talán van remény: az ifjabb nemzedék tagjai nem hagyják veszendőbe menni a régi értékeket. És azt is megtanulják, igenis, a civil kurázsin sok múlhat!

Igaz, Szilárd nem lehetett jelen tegnap a Forster központ műemlékvédelemmel foglalkozó szakembereinek helyszíni szemléjén. A vasútállomás kapujában várakozva követhette csak nyomon az eseményeket. Vele voltak azok is akik a közösségi oldalon hoztak létre csoportot, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a különleges vasúti tornyot pusztulásra ítélték.

- Örülök, hogy a levelem elindított valamit, és most foglalkoznak az üggyel - mondta Szilárd. - Szerintem ez az épület értékes, szeretném, ha megmaradna - majd komolyan hozzátette: - Van egy másik projektem is: azért is harcolok, hogy az 5. számú vonalon Komárom és Fehérvár között jobb és sűrűbb legyen a vonatközlekedés... Az is érdekli?

Szilárd nem jöhetett, de szerencsére, fotós kollégámmal együtt nekünk, a lap képviselőinek megengedték, hogy jelen legyünk a szemlén. És ott lehetett Csutiné Schleer Erzsébet fehérvári építész, városvédő, aki szintén minden fórumon igyekezett szólni a torony érdekében.

Jelen lehettünk, de a műemlékvédelmi szakértők nem járultak hozzá, hogy felvétel készüljön róluk, és azt mondták, nyilatkozatot sem adhatnak. Szintén nem óhajtottak szerepelni a területet üzemeltető MÁV képviselői valamint az állomás modernizálásáért, átépítéséért felelős Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szakemberei sem. (Tudomásul vettük, ez egy ilyen ország.)

Annyit azért megtudtunk: a Forster központnál Maron Szilárd Ákos és Szűcs János közérdekű bejelentése alapján nyilvántartásba vételi eljárás indult. Ennek első lépcsőfoka, hogy megvizsgálják az adott ingatlan műemléki értékét. Tegnap a Forster központ munkatársainak pontos szakmai kritériumrendszer alapján azt kellett mérlegelniük: a torony az építészettörténet olyan darabja-e, amely műemléki jelentőséggel bír vagy sem. Ezután a szemle alapján hoznak döntést arról, javasolják-e, hogy az épület nyilvántartott műemlékké váljon vagy sem. Majd a Forster központ elnöke dönt arról, hogy a tornyot nyilvántartott értékké nyilvánítják-e. Ha igen, akkor később - egy második lépcsőben -, egy komplexebb vizsgálat után. jogszabályban hirdetik ki, ha az épület műemlékké vált.

Azt, hogy nyilvántartott érték lesz-e a torony, hetek múlva tudhatjuk meg, amikor megszületik az erről szóló határozat. (Esély van rá, hiszen 2009 és 2011 között a torony már ideiglenes védettséget élvezett.) A városvédők és tornyot féltők Facebook-csoportja mindenesetre reménykedik, hogy a különleges építmény mégis megmaradhat...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!