Hírek

2017.06.28. 07:10

Lehet modern az épület, csak nem mindegy, hogyan – készül az arculati kézikönyv

Székesfehérvár - Minden településnek el kell készítenie október 1-ig a Településképi Arculati Kézikönyvet (TAK), majd ennek alapján a rendeletet. A témában Fehérváron is volt már lakossági fórum.

Bokros Judit

A TAK és a későbbi rendelet lényegét, jelentőségét Lantay Attila fehérvári főépítész és Csutiné Schleer Erzsébet építészmérnök világította meg nekünk.
Mint megtudtuk: a helyi építési szabályzat eddig egyebek mellett meghatározta például, hová, mit lehet építeni, s benne voltak a településképi követelmények is. Ez utóbbi részt veszik most külön, és az új szempontokat figyelembe véve, a kézikönyvre épülve készül el a településképi rendelet október 1-ig.

Lantay Attila elmondta: minden önkormányzat köteles főépítész útján elvégeztetni a munkát. A feladatot Fehérváron a Főépítészi iroda Csutiné Schleer Erzsébettel közösen végzi. A kézikönyv szándékuk szerint átlátható és közérthető lesz, hogy a szakmának és az átlagembernek is megfeleljen. Az abban tett ajánlások alapján a jogszabály már akár tiltást is előírhat egy építkezés kapcsán. Az új rendeletet nagy konszenzussal szeretnék elfogadni, ezért is kell minél jobban bevonni a lakosságot.

Csutiné Schleer Erzsébet építészmérnök nyolc évvel ezelőtt, a város megbízásából készítette el az örökségvédelmi hatástanulmányt Székesfehérvár teljes közigazgatási területére. Ez lesz az alapja a mostani munkának, kiemelhető belőle ugyanis az adott városrész története, és az akkor védendőnek jelölt műemlékek listája – tudtuk meg a szakembertől, aki elmondta: most azonban nem csupán a műemlékeket, hanem az egész várost kell elemezni. Ehhez Fehérvár külterületét és belterületét 10 városrészre osztotta föl, hogy ezek jellegzetességeit meghatározhassa. Az elemzés alapját az egyes területrészek karaktere (például: nagyvárosi, kisvárosi, polgári hangulatú, kertvárosi, stb.) adja, különös tekintettel a nagy számú lakótelepre.

A kézikönyv amellett, hogy rögzíti a jelenlegi értékeket, ajánlásokat is megfogalmaz, az építtetőknek és a tervezőknek jó példákat mutat be. Olyan épületeket, amelyek évtizedek óta szépen, harmonikusan simulnak bele a környezetükbe, és kiállják az idő próbáját. Tehát, az ún. mediterrán tető, a bonyolult idomok inkább a múló divat részei, kevéssé illeszkednek az itthon kialakult hagyományhoz. Bizonyos, kiemelt helyeken a házak színezésére is javaslatokat adnak – mondta el Csutiné, aki a most sorra épülő modern lakóparkok, társasházak kapcsán elmondta: a szabályok a kihirdetésüktől kezdve lesznek érvényesek. Nem cél a modern stílusú építkezés megakadályozása, hiszen ez a kor természetes velejárója. Azt viszont szeretnék, hogy az adott építmény illeszkedjék a meglévő házsor látványához, léptékéhez, a hagyományos beépítés hangulatához. Tehát nem lehet kirívóan idegen. A modern ház ugyanis akkor szép, ha azon kívül, hogy megjelenésében mai, beillik az utcaképbe is – fogalmazott az építész.

A kézikönyv nem csupán a szakemberekhez szól, hanem a város érdeklődő lakosságához is. Hiszen abból – sok-sok képpel illusztrálva - megismerhető lesz a településrész történelme, jellegzetessége. Az anyag elsősorban interneten érhető majd el, de nyomtatott példányokat is terveznek.

A kiadvány elkészüléséhez a lakosság véleményét is figyelembe veszik adott esetben, ezért szervezték meg a fórumot, és ezért lehet az önkormányzat portálján keresztül javaslatot tenni. Tehát ha valaki pozitív példát ajánl, azt akár föl is használhatják a kézkönyvhöz, ami később bővíthető. Csutiné az alkalmat megragadva arra kérte a fehérváriakat: fotózzanak le nekik tetsző épületeket, s akár azt is írják hozzá, miért tartják azt jónak. A képeket augusztus közepéig várják a főépítészi iroda honlapján, és azokból majd gyűjtemény készülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!