Hírek

2013.08.27. 10:50

A Videoton "lelépte" a hazai átlagot

Székesfehérvár - Ha sem a hazai, sem a nemzetközi gazdasági környezetben nem történik jelentős negatív változás, a fehérvári központú Videoton vállalatcsoport idei, nettó árbevétele az év végére meghaladhatja a 100 milliárd forintot.

Klecska Ernő

- Hogy így legyen, jó alapot ad az, hogy az első féléves, halmozott, konszolidálás nélküli árbevételünk 60 milliárd forint volt, ami tíz százalékkal magasabb, mint az, amit a múlt esztendő hasonló időszakában elértünk. Kedvezően alakulnak a gazdasági mutatóink, s biztatóak a távolabbi kilátásaink is. A vállalat eddigi eredménye alapján bizonyos, hogy a Videoton export teljesítménye és növekedése az idén is meghaladja az országos átlagot - mondja Sinkó Ottó, a vállalatcsoport vezérigazgatója.

A nagy tőkeigényű, technológia intenzív, jól szabályozott gyártásra jó példa a győri székhelyű VT Mechatronics Kft.

A kedvező eredményekben része van a cégcsoporton belüli organikus folyamatoknak, de annak is, hogy az exportra dolgozó vállalatokat kevésbé sújtják a gazdaságpolitika bizonytalanságai. A kormányzati politika ugyanis tisztában van azzal, hogy jelenleg a kivitel tudja talpon tartani a gazdaságot.

Az elért eredményekből a Videoton valamennyi tagvállalata kivette és kiveszi a részét, amit bizonyít, hogy egyik sem veszteséges. Három cég már húszmilliárd forint körüli éves árbevétel felé tart, hét cég van a 4-8 milliárd körüli szinten, s még a kicsik is kerülgetik az egymilliárd forint körüli teljesítményt.

Abban, hogy ez így alakult, része van annak is, hogy a gazdasági válság inspirálására számos kezdeményezéssel igyekezett mérsékelni, kivédeni a krízis hatását a cégcsoport menedzsmentje. Próbálkoztak egyebek között a vállalati tevékenységi kör szélesítésével, például a megújuló energiákkal, de végül arra a következtetésre jutottak, hogy a cég számára az a legjobb, ha maradnak a kaptafánál , azaz a megszokott piacokon organikusan fejlődnek tovább.

Sinkó Ottó: még a kicsik is kerülgetik az 1 milliárd körüli teljesítményt

- A válság utáni diverzifikációs kísérletek részeredményeket hoztak, azok, amelyek nagyon távol vannak a Videoton eddigi feladataitól, nem igazán jöttek be, de ahol van szinergia, hosszú távon biztatónak tűnnek. Bebizonyosodott, hogy a vállalat számára a nagy tőkeigényű, technológia intenzív, jól szabályozott gyártási folyamatok, magas minőséget igénylő gyártási tevékenységek a legeredményesebbek - magyarázza a vezérigazgató.

Ezeknek a versenyképességét pedig beruházásokkal is igyekeztek növelni az elmúlt években. A hatmilliárdos beruházási programot sikerrel befejezték, de a beruházásokat ennek ellenére folytatják..

- Az idén nincsenek kiemelt, úgynevezett dedikált beruházási céljaink. Az, hogy melyik területen fejlesztünk, a mindenkori üzleti lehetőségektől függ. Attól, hogy találunk-e olyan projektet, illetve javasolnak- e a tagvállalataink olyan fejlesztést, amit mi is kellően perspektivikusnak ítélünk meg, megfelelő jövedelmezőségi viszonyok és kockázati elvárásaink mellett. Miután néhány elképzelés már felvetődött, s a megvalósításuk is részben elindult, nem kizárt, hogy ez évben is elköltjük beruházásokra az eddigi 3-4 milliárd forintot - mondta Sinkó Ottó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!