Hírek

2016.10.20. 09:17

Lelopják a sírokról a mécseseket!

Fejér megye – Virágot, mécseseket, koszorúkat lopnak a temetőkből – ami fájdalmas felismerés a sír gondozójának. Kamerát azonban nem lehet felszerelni a temetőkbe

S. Töttő Rita

Mindenszentek közeledtével sokan döntenek úgy, hogy még Halottak napja előtt meglátogatják az általuk gondozott sírokat, hogy elkerülhessék a tumultust. Ahogy az előző években, úgy most is elkezdődtek sajnos a lopások - a sírokra kihelyezett kisebb-nagyobb értékű virágokat, koszorúkat, mécseseket viszik el a tolvajok, ki tudja, milyen szándékkal. A pletykák szerint vannak, akik továbbadják az így szerzett holmikat, míg mások, mivel drága a virág, saját felhasználásra „szerzik meg”.

Egy biztos, senki nem örül, amikor észreveszi a hiányt – így vélekedik az a Fejér megyei hölgy is, aki a közösségi oldalon üzent a „kedves tolvajoknak” a napokban: „Szeretném megköszönni annak a kedves illetőnek, aki elvitte a nagymamámék urnás sírjáról a művirágot. Tudom, jön a mindenszentek, drága virág, így tudatom vele, hogy ma a lányommal tettünk krizantémot oda is és a dédnagyanyámékhoz is. Szeretném megkérni, hogy legalább halottak napjáig ne vigye el őket, ha lehet ”

Fotó: Koppán Viktor Dávid

Mivel kis értékű dolgokról van szó, illetve sokan csak jóval később veszik észre a lopást, ezért ritkán jut el a rendőrségig az ügy. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sem tud arról, hogy több lenne az ilyen jellegű bűncselekmények száma, megkérdezésünkre azonban azt mondták: a kapitányság munkatársai Mindenszentek és Halottak napja időszakában ebben az évben is kiemelt figyelmet fordítanak a temetők és a környékük közbiztonságára. - Mindezek ellenére kérjük a lakosságot, hogy a temetők környékén fokozottan ügyeljenek az alkalmi tolvajok megjelenésére! Az őrizetlenül hagyott vagyontárgyak, amelyeket fizikai erőszak alkalmazása nélkül könnyedén eltulajdoníthatóak, vonzóak a tolvajok számára – hangsúlyozta Sipos Mónika, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációsa, aki kéri, amennyiben bűncselekmény elkövetését észlelik, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

- Tudom, akinek a szerette sírjáról ellopják a koszorút, annak az egy eset is sok – teszi hozzá Bozai István városgondnok, aki szerint a témában az egyik legnagyobb probléma, hogy az adatvédelmi biztos nem engedi kamerarendszer kiépítését a temetőkben: - Így nagyon kevés lehetőségünk van megelőzni a temetői lopásokat. Kilenc temetőt üzemeltetünk hatalmas területen, biztonsági őrökkel szinte képtelenség lenne ekkora területet őrizni, illetve komoly kegyeleti problémát jelentene, ha mostantól minden temetőlátogatótól számlát kérnénk a nála lévő virágról, koszorúról – teszi hozzá a városgondnok, akinek a kérése szintén az, hogy mindenképpen jelezzék a városgondnokság temetőüzemeltetése felé, ha lopást tapasztalnak, mert így a problémásabb részekre jobban tudnak koncentrálni.

Temető ellenőrzéseket egyébként a városgondnokság temetőőrei, a polgárőrség, a közterület felügyelet és a rendőrség is segíti. Mindenszentek idején fokozott figyelmet fordít mindegyik szervezet a temetők környékére. Persze mindent sírt lehetetlen szemmel tartani

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!