Hírek

2013.10.05. 12:24

Lengyel költő, irodalomszervező az egyik Vár-díjas

Szombaton a Vár-díj átadásával, előadásokkal folytatódott a Határon Túli Magyar Irodalom Napjai programsorozata Székesfehérváron.

Bokros Judit

A Vörösmarty Társaság ismét megszervezte a fehérvári önkormányzat támogatásával a Határon Túli Magyar Irodalom Napjait, amely pénteken a Táncházban kezdődött kötetlen és kevésbé kötetlen programokkal.

Szombaton már a Hiemer-ház báltermében láthatták viszont egymást a vendégek, akik a közönséggel együtt megtudhatták, ki lesz a társaság Vár című irodalmi, közéleti folyóiratának díjazottja. Ez alkalommal két elismerés is gazdára talál, ám az egyik csak vasárnap, Dunaújvárosban.

Szombaton délelőtt a másik Vár-díjat a meghívott lengyel vendégek közül Janusz Wójcik költő vehette át, irodalmi és irodalomszervezői tevékenysége jutalmaként, valamint a magyar-lengyel irodalmi, kulturális barátság ápolásáért. Az elismerést Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, a folyóirat főszerkesztője adta át rövid köszöntője után, majd Janusz Wójcik tolmács segítségével köszönte meg a díjat.

A Hiemer-házban Bobory Zoltán (j) adta át Janusz Wójciknak a Vár-díjat (b) (Fotó: Lovász Lilla)

 

Ezután előadások kezdődtek: irodalomtörténészek, vendégek hoztak és elemeztek irodalmi példákat az idei téma kapcsán, amely a 2013-as emlékév apropóján Szent István alakja, az államalapító király tevékenysége, öröksége.

Délután a Vörösmarty Társaság termében az érdeklődők a lengyel vendégekkel is megismerkedhetnek, és megnézhetik a 18 órakor nyíló Szent István öröksége című kiállítást.

A találkozó vasárnap Dunaújvárosban, hétfőn délelőtt ismét a társaság Kossuth utcai termében folytatódik. A résztvevők Fehérváron az aradi vértanúkról is megemlékeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!