Hírek

2017.07.11. 18:43

Lepsény: csülökpörkölt, pitével

Lepsény – Az idei Lyukas fazék fesztivált kétnaposra tervezték a szervezők. A szombati és vasárnapi falunap fölött az önkormányzat, illetve a művelődési ház és könyvtár bábáskodott. Rozsdás, haszontalan, a leglyukasabb: Bachmanné Zsóka fazeka.

V. Varga József

A főzőversenyre húsz különítmény nevezett, a derék szakácsoknak az idén csülökpörköltet kellett készíteniük. Többen (foggal és) körömmel ragaszkodtak a kondérokhoz, sőt, az egyik alakulat valamit nagyon félreérthetett, ők ugyanis nyúlpaprikást kínáltak a vizitálóknak. Persze versenyen kívül.

A zsűri végül a Lepsényi – Mezőszentgyörgyi Borbaráti Klub csülökpörköltjét ítélte a legjobbnak, második helyen végzett a Bogrács Bt. szövetsége, harmadik lett a Lepsényi Polgárőrség gárdája.

Győztes csülökpörkölt Borbaráti Klub módra – a bográcsnál Baranyai István Fotó: V. Varga József

Az ítészek – Kiss Gyula elnök, Gócza Lászlóné Márta és Koltainé Gócza Mónika –, ha már erre tették fel a napjukat, a desszertek bírálatát is vállalták. Megmérettetett a nagyközségben első alkalommal a híres-neves magyar pite. A győzelmet Sütő Lászlóné szerezte meg Hópihe pitéjével, megelőzve Turiné Sneider Judit Nyári záporát, illetőleg Balha Jolanda Sajtos-almás pitéjét.

Még Dale Cooper ügynök is (Twin Peaks) megnyalta volna mind a tíz ujját, ha megízlelhette volna a lepsényi pitekölteményeket.

Csülökpörkölt körömmel. Hozzávalók (4 adag): 60 dkg sertéscsülök, 40 dkg sertésköröm, vöröshagyma, fokhagyma, sertészsír, paradicsom, fűszerpaprika, só, bors, ételízesítő, majoranna. Elkészítés: tisztítunk, kockázunk, vágunk. Felhevítjük a zsírt, megpirítjuk a hagymát, rászórjuk a pirospaprikát, rádobjuk a körmöket, felöntjük bő vízzel, fűszerezzük. Másfél órát főzzük, majd hozzáadjuk a csülköt, és addig főzzük újfent, míg a hús teljesen megpuhul. Nagyon finom főtt burgonyával vagy kenyérrel, savanyúsággal.

Meggyes mámor

Túrós torkosság

Meggyes pite. Hozzávalók (24 x 36 cm-es tepsihez): 70 dkg meggy, 30 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 15 dkg kristálycukor, citromhéj, 6 tojás, 10 dkg porcukor, 3 cs. vaníliás cukor, 30 dkg vaj. Elkészítés: a tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal, a reszelt citromhéjjal, a porcukorral és a vaníliás cukorral. A tojások fehérjét habbá verjük, kanalanként hozzáadagolva a kristálycukrot. A masszához keverjük a habot, majd a sütőporos lisztet is beleszitáljuk. A tészta felére meggyet szórunk, befedjük, és még megszórjuk. Közepes hőfokon 35-40 perc alatt készre sütjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!