Hírek

2016.04.25. 15:00

Lesz-e körforgalom a Mészöly Géza és a Szabadságharcos utca kereszteződésében?

A tervezett új középiskolai campus számos közlekedési kérdést vet fel. A városi pletykák tudni vélik, hogy körforgalmat építenek itt. Mint megtudtuk, a tanulmányterv adhat majd választ a közlekedési, parkolási kérdésekre, ha az elkészül, bemutatják a közvéleménynek.

Házi Péter

Több forgalmi újdonság is érinti a Zichy liget és a Mátyás király körút környékét, ezek közül az egyik, hogy levették a kötelező jobbra haladási irány táblát a Koch László és a Mátyás király körút kereszteződéséből, a műszaki átadás után hivatalosan is kanyarodhatunk balra. A Zichy liget sarkán pedig kamerákat helyeztek el.

Mivel a kötelező jobbra kanyarodást jelző táblát már leszedték a Dr. Koch László utca és a Mátyás király körút kereszteződésében,  sok autós már most is simán balra kanyarodik, pedig még a műszaki átadás nem történt meg Fotó: Koppán Viktor

A Mátyás király körút, valamint a Malom utca felől is kötelező haladási irány tábla jelzi, hogy jobbra kell fordulni a Mészöly Géza utcai kereszteződésben, sokan ennek ellenére egyenesen vagy balra kanyarodva hajtanak tovább. Emiatt gyakoriak itt a koccanások. Nemrégiben kamerát szereltek fel a kereszteződésben.

Kovács Béla Sándor, a körzet önkormányzati képviselője lapunk érdeklődésére elmondta,  a kamera nem pusztán a tilos irányba hajtók miatt került ide, sőt nem is elsősorban miattuk, bár kétségtelen, hogy a közlekedésbiztonság is fontosa szempont az új kamerák helyszínének a kiválasztásakor. Kiemelt szempont azonban a bűncselekmények megelőzése illetve az elkövetők felderítésének, felelősségre vonásának segítése is. A forgalom nagysága, a liget kiemelt közpark jellege, a közelben lévő közintézmények száma mind lényeges tényezők voltak a helyszín kiválasztásakor.

 

Ha már erről a környékről beszélünk, igyekeztünk megtudni azt is, igaz-e az a városi pletyka, vélekedés, hogy a jövőben körforgalommá alakítják a Mészöly Géza és a Szabadságharcos utca  már most is eléggé túlterhelt kereszteződését. A vélekedésre az adhatott okot, hogy ezen a területen épül meg a modern középiskolai campus. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre Székesfehérvár polgármestere annyit mondott, 2019-re várható az építkezés befejezése, jelenleg nincsenek még konkrét tervek sem az épületről, sem a közlekedési, parkolási kérdésekről. A közlekedés tervezésénél természetesen meg kell vizsgálni a körforgalom lehetőségét, illetve azt is, hogy esetleg egyirányúvá kellene-e tenni a campus területét körbefogó utakat vagy azok egy részét. Erre azonban majd a tanulmányterv adhat választ, amelyet, ha elkészül, megismertetnek a közvéleménnyel is.

Visszatérve a Dr. Koch László utca és a Mátyás király körút kereszteződésére, a sárga sávozás, amelyet a napokban festettek fel, a különösen veszélyes útszakaszra hívja fel a figyelmet, illetve arra, hogy ha sor, torlódás alakul itt ki, akkor sem szabad ráállni erre a részre. Így az oldalsó Dr. Koch László utcából a balra  indulni szándékozóknak is lesz lehetőségük a kívánt irányba indulni. Az átalakítás műszaki átadása információink szerint a napokban megtörténik, így utána már hivatalosan is biztosított lesz a balra kanyarodás lehetősége. Mivel a kötelező jobbra kanyarodást jelző táblát már leszedték, így sok autós egyébként már most is simán balra kanyarodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!