Hírek

2016.03.04. 15:32

Lesz-e valaha lift a tüdőgondozóban?

Székesfehérvár - A tüdőgondozó épületében nincs lift, így a kerekesszékkel közlekedő mozgássérültek nem tudnak önállóan feljutni az emeletre. Vajon lesz erre megoldás?

Laci Patrícia

Néhány nappal ezelőtt érkezett szerkesztőségünkbe egy névtelen olvasói levél. A küldemény szerzője arra panaszkodott, hogy nincs lift a Szekfű Gyula utcában található tüdőgondozó épületében. Emiatt nem tud önállóan eljutni egy-egy vizsgálatra, csak segítséggel:

– Kerekesszékes vagyok. Azt mondták, ha nem tudok feljutni az emeletre, hívjak mentőt, majd ők segítenek nekem. Szerintem ez nem megoldás erre a problémára – állt a levélben.

Fotó: Molnár Artúr

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatóját, Csernavölgyi Istvánt, aki azt állította, hogy különös figyelmet fordítanak a mozgássérült betegek ápolására.

– Amennyiben bármilyen ellátási igénnyel érkezik a tüdőgondozó épületébe a mozgássérült beteg, akkor a földszinten biztosítunk egy szabad rendelőt, s az orvos ott helyben el is látja őt. Radiológiai szükséglet esetén a földszinten is rendelkezünk ilyen felszereltségű vizsgáló egységgel, illetve a kórház telephelyén, a lifttel rendelkező egységünk is készséggel elvégzi a vizsgálatot – mondta a főigazgató.

Csernavölgyi István szerint ha egy kerekesszékkel közlekedő mozgássérült hasonló helyzetbe kerül, mint a panaszos olvasónk, akkor azt azonnal jelezze az intézmény dolgozóinak:

– Azt javasoljuk, hogy ilyen esetben keressék meg az intézet vezető asszisztensét, aki készséggel segít, átérezve a betegek jogos igényeit. Ő majd meg fogja oldani a problémát.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a jövőben lesznek-e akadálymentesítési munkálatok a tüdőgondozó épületében?

– A kórház következő fejlesztési lépcsőjében próbáljuk orvosolni ezt a problémát, s reméljük, hogy így majd megoldódik a mozgássérült betegek ellátása. A fejlesztés érinti a tüdőbetegek és a bőrgyógyászati betegek szakellátását is – tette hozzá a kórház főigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!