Hírek

2017.01.15. 21:08

Lesz elég a vakcinából? Extrém mértékű lett a hírek hatására a kereslet

Budapest, Fehérvár - A hét elején nagyobb szállítmány várható az agyhártyagyulladást okozó Meningococcus B elleni oltóanyagból.

FMH-információ

Amint arról beszámoltunk, a Magyarországon forgalomban lévő Meningococcus elleni vakcinák zöme beszerezhető, pillanatnyilag gyártáskapacitási nehézségek miatt egyedül a Meningococcus B (Bexsero) elleni oltóanyag esetében van átmeneti termékhiány. Az ellátás zavartalan biztosítása érdekében az OGYÉI több gyógyszer-nagykereskedővel felvette a kapcsolatot, keressenek külföldi forrásokat a hiányzó Meningococcus B elleni vakcinák behozatalára, hogy a jelenleg extrém mértékű hazai igényeket ki lehessen elégíteni. Az egyik nagykereskedő szállítmánya már a hét végére beérkezhetett, két másik forgalmazó cég is talált forrást, a jövő hét elején várható újabb vakcina szállítmány.

Az agyhártyagyulladással kapcsolatos hírek miatt a kereslet az oltóanyagok iránt a sokszorosára növekedett, annak ellenére, hogy az ÁNTSZ több alkalommal is felhívta a figyelmet arra, hogy nincs járvány. Karácsony előtt két hét leforgása alatt több havi mennyiség fogyott el, ami a szükségletek pontos felmérését és a rendelést nehezítette.Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet folyamatosan figyelemmel kíséri a készleteket, az intézet főigazgatója, Pozsgay Csilla arra kéri a patikák vezetőit, csak valós igények esetén rendeljenek a rendelkezésre álló szűkös készletekből, ne raktározzanak felesleges készletet a gyógyszertárakban. A háziorvosok és gyermekorvosok közreműködését pedig abban kéri, hogy a rendelésnél a megkezdett oltási sorok folytatását prioritásként kezeljék, új oltási sort csak indokolt esetben indítsanak.

A meningococcusok felszíni poliszacharidjaik alapján 13 szerocsoportba sorolhatók, közülük az A, B, C, W-135, Y szerocsoportúak a leggyakoribb kórokozók. Földrajzi eloszlás szerint különböző szerocsoportok dominálnak az egyes országokban. Hazánkban a B és a C szerocsoport által okozott megbetegedés fordul elő leggyakrabban, a decemberben történt halálesetet a C típussal történt fertőzés okozta.A gyermek és felnőttek ellátását végző háziorvosok minden esetben meg tudják mondani, kinek, milyen vakcinát kell, vagy inkább érdemes megvásárolni, beadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!