Hírek

2016.02.10. 13:54

Vége a hömpölygő vizeknek, embermagasságú főgyűjtő épülhet Felsővárosban

Székesfehérvár - A pénteki közgyűlésen várhatóan döntés születik annak a pályázatnak a beadásáról, amely a Felsőváros csapadékvizes problémáját oldhatja meg.

Házi Péter

A tavaly nyári nagy viharban komoly mennyiségű vízben gázoltak az autók a Berényi út környékén, ha megépülnek a hiányzó csatornaszakaszok, ez nem nagyon fordulhat majd elő

Évtizedek óta gondot jelent a Felsővárosban egy-egy kiadósabb eső, ilyenkor nem egy pincében megjelenik a víz, de sokan ismerik azt a látványt is, amikor az Olaj utca elején hömpölyög a víz. A tavaly nyári viharban pedig a Berényi-Móricz Zsigmond utcáknál is térdig érő vízben gázoltak a gyalogosok meg az autók.

Ezeket a problémákat orvosolhatja az A-0-0 jelű csapadék főgyűjtő hiányzó részeinek kiépítése, az ezzel kapcsolatos pályázat beadásáról a pénteki közgyűlésen születhet döntés.

- A cél az, hogy a lezúduló csapadék rövid úton, összegyűjtve eljusson a Varga csatornáig, ami aztán a Gaja patakba viszi tovább a vizet. A főgyűjtő egy része már elkészült, de a Zámoly utca és a Kertalja köz közötti 240 méteres szakasz nem, márpedig ez nagyon hiányzik. A tervek szerint ez épülne majd meg a pályázat keretében - magyarázta el kérdésünkre az építkezés fontosságát Földi Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője. Mint mondta, ha ez a főgyűjtő elkészül, arra oldalsó ágakat is lehetne kötni, mint a Koppány-Tompa Mihály utcai szakasz vagy a Koppány-Csutora-Berényi úti irány. Ráadásul ezáltal tehermentesíthető lesz a már jelenleg is túlterhelt J jelű vízelvezető rendszer, ami a belvároson is átfolyik. A csapadékcsatorna kiépítése megteremti a Berényi út és a vezér utcák vízelvezetési lehetőségét is, amely probléma az úthálózat fejlesztésének is a gátja.

A mostani, 300 millió forintnál is nagyobb összegű pályázatban a gugásvölgyi záportározó levezető csatornájának felújítása is szerepel, hiszen onnan a víz ugyancsak a Varga csatornába megy majd. Mivel a felújítás, kiépítés után a Varga csatornán keresztül egy nagyobb esőzés során a jelenleginél jóval több víz zúdul majd le, annak belsejét is szükséges leburkolni.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!