Hírek

2015.03.26. 14:09

Nem maradnak éhen az óvodások

Székesfehérvár - Szeptembertől minden 3 évesnek kötelező az óvoda. A szobatisztaság, a hazaküldés és az ételérzékenység nem lehet kérdés.

S. Töttő Rita

Az elmúlt években minden esztendőben valamivel több, mint ezer gyereket írattak be a megyeszékhely 22 telephelyén lévő 13 óvodába, amelyekbe egyébként jelenleg 3250 gyerek jár összesen. Az idei nevelési évtől azonban élesedik a helyzet, ugyanis szeptember 1-től minden 3. életévét betöltött gyereket be kell íratni óvodába. A város ettől még nem vár több gyereket az intézményekben, noha egy hatvanfős bővítést hamarosan elkezd a Maroshegyi Óvodában.

- Számításaink alapján 2015. szeptemberétől sem marad kisgyermek óvodai férőhely nélkül - nyilatkozta a feol.hu-nak Solymos Krisztina, a polgármesteri hivatal Egészségügyi, Oktatási és Szociális intézményi Irodájának vezetője kérdésünkre, hogy mire számítanak szeptemberben.

A Hosszúsétatéri Óvodában ebédhez készülődnek a nevelőnők, akik már várják az új jelentkezőket

Az önkormányzati fenntartású óvodák mellett persze más lehetőségek is vannak: alapítványi és családi napközik formájában, ám ettől függetlenül, mivel a törvény előírja a gyerekek felvételét, több eddigi berögződésről le kell mondaniuk az óvodáknak: eddig például csak akkor vettek fel egy gyereket az óvodába, ha már szobatiszta volt. Ezután azonban ez már nem lehet kitétel.

- A mindennapokban természetesen problémát okozhat az ellátás során az, ha egy gyermek nem szobatiszta, az óvónők és dadák segítségének köszönhetően azonban minden ilyen helyzetet megoldanak - nyilatkozta kérdésünkre az irodavezető. A rosszul vagy sehogy nem alvó gyerekeket sem küldhetik haza az intézményből, akkor sem, ha az édesanya otthon van a kisebb gyerekkel. - Nincs külön szabályozás a gyes-en vagy gyed-en lévő anyukák gyermekeire vonatkozóan. Az óvodai nevelést valamennyi kisgyermek a nyitvatartási időn belül veheti igénybe a szülői igényeknek megfelelően - hívta fel a figyelmet Solymos Krisztina.

Sok szülő gyakran azért nem íratta óvodába a gyerekét korábban, mert nem tudták biztosítani a picinek az egészésgéhez szükséges diétás étkeztetést. Székesfehérváron most ezügyben is várható változás: Az óvodák egy részében elindított Tuti menza programmal önkormányzatunk előremutató kezdeményezésként már óvodás életkorban nagy hangsúlyt helyez az egészséges táplálkozási szokások kialakítására - árulta el lapunknak Brájer Éva alpolgármester. - Külön figyelmet fordítunk a diétás étkeztetést igénylő kisgyermekek ellátására is, ezért idén április 13-tól saját intézményéből biztosítja a szakorvos által igazoltan speciális étkezést igénylő kisgyermekek óvodai étkeztetését.

Az idei költségvetésben a város biztosította a VIII. számú Bölcsőde főzőkonyhájának kibővítéséhez szükséges forrást, így az dietetikus szakember vezetésével alkalmassá válik a különböző diétás ételek elkészítésére. Az óvodákban innen biztosítható a diétás, azaz tej-, tojás-, gluténérzékenyeknek javasolt étkezés. Ezzel a lépéssel jelentősen javul az óvodákban a speciális étkezést igénylő kisgyermekek ellátása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!