Hírek

2017.06.08. 14:08

Letöltendőt kapott harmadfokon a Sukoró-per két fővádlottja

Budapest - Csütörtökön az ügyben harmadfokúként eljáró Kúria három, illetve két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hűtlen kezelés kísérlete miatt a 2008-as, sukorói telekcsereként elhíresült ügyben a két fővádlottat, Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezetőit. A harmadfokú ítélet immár jogerős.

Kocsis Noémi

Előzmény az eljárásban, hogy Tátrai Miklóst a Szolnoki Törvényszék 2015 szeptemberében a Sukoróra tervezett kaszinó és egyéb turisztikai célú beruházás kapcsán, hűtlen kezelés kísérlete miatt 4 év börtönre ítélte, míg Császy Zsoltot, a cég egykori értékesítési igazgatóját  - bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés kísérlete, illetve magánokirat-hamisítás miatt - három és fél év börtönbüntetéssel sújtotta.

A vádlottak fellebbeztek, így az ügy átkerült másodfokon Szegedre, az ottani Ítélőtáblára, ahol 2016 októberében bűncselekmény hiányában mindkettőjüket felmentették. Esetükben ügyészi fellebbezés nyomán kerülhetett sor harmadfokú eljárásra, amelynek második tárgyalásán, csütörtökön hirdette ki jogerős ítéletét a Kúria. Indoklásukban leszögezik: a sukorói beruházással járó tervezett ingatlan-csereügylet semmilyen igazolt kapcsolatban nem állt a tervezett kaszinóberuházással.

Tátrai Miklós igenis megszegte a rá vonatkozó szabályokat, a szerződést jogszerűen nem köthette meg, ráadásul emiatt 1,2 milliárdos vagyoni hátrány következhetett volna be.  A büntetéskiszabás kapcsán a Kúria képviselője kifejtette: súlyos bűncselekményről van szó, hiszen állami szervnél kötelezettségek huzamosabb ideig tartó, sorozatos megszegése történt, a kárérték pedig messze meghaladja a minősített eset alsó értékhatárát. A jelentős időmúlás ugyanakkor enyhítő körülmény, ezt it figyelembe vették az büntetés kiszabásakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!