Hírek

2016.08.27. 07:38

Leváltották az Óbudai Egyetem kancellárját

Orbán Viktor miniszterelnök visszavonta az Óbudai Egyetem kancellárja, Monszpart Zsolt György megbízatását. Az egyetem Székesfehérváron önálló kart működtet, ahol az egykori fehérvári Kandó és a volt Földmérési és Földrendezői Főiskola utódjaként mérnökök százait képzik.

Klecska Ernő

A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent határozat szerint a kormányfő az oktatásért felelős miniszter előterjesztésére, augusztus 31-i hatállyal vonta vissza Monszpart Zsolt György kancellári megbízatását.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2014. október 31-én jelentette be huszonegy felsőoktatási intézmény kancellárjának nevét. A november 15-ével kinevezett kancellároknak, akik a felsőoktatási intézmények gazdálkodásáért és üzemeltetéséért felelnek, november 24-én adta át a miniszter a megbízási okiratokat.

2014-ben vezették be az egyetemeken a kancellárrendszert, mely röviden annyit takar, hogy minden egyetemre kineveztek egy embert, akinek munkaadója az oktatási miniszter. Ebből következik: a kancellárok a kormánynak számolnak be, és annak utasításait hajtják végre. A kancellár fő feladata az egyetem pénzügyi felügyelete. Őket olyan pályázat útján választották ki, amit elég erősen kritizáltak a szakértők. A kiírások például nem tartalmaztak szigorú összeférhetetlenségi szabályokat, három éves vezetői gyakorlatot írtak elő, amit saját cégben is meg lehetett szerezni. Sok pályázó korábban az adott egyetemeken volt gazdasági igazgató.

Előny lehetett az oktatói múlt, de érkeztek külsősök is. Így például Monszpart Zsolt is, aki korábban az Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója és a Budapesti Szennyvíztisztítási Kft. alelnöke volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!