Hírek

2016.02.08. 14:08

Lezárják a Sóstót, akár 120 kilós robbanótest is előkerülhet a most kezdődő lőszermentesítésen

Március 31-ig biztosan le lesz zárva a látogatók elől a sóstói tanösvény és a teljes védett terület, ugyanis – miután a januári közgyűlésen kiválasztották a közbeszerzés nyertesét – megkezdődik a régi robbanótestek, lőszerek felkutatása.

Házi Péter

Ez a terület ugyanis a levéltár adatai szerint is komoly harcálláspont volt a második világháborúban, a 10-20 kilós robbanótestekből számos lehet a területen, de elképzelhető, hogy akár 120 kilós bombát is találhatnak. Amint Mészáros Attila, a körzet önkormányzati képviselője a helyszínen ismertette, első lépésként műszerek segítségével állapítják meg, hol vannak a lőszerek. Ott, ahol nincs víz, gépi-kézi földmunkával, körülásással tárják fel a feltételezett  helyszínt, a vízzel fedett részeken viszont merüléssel, búvárok segítségével határolják be az esetlegese robbanótestek helyét.

A lőszerfelmérés határideje március 31, a robbanótestek megsemmisítése, elszállítása április-május környékén történhet meg. Mivel a tómederből a mederkotrás miatt amúgy is leengedik majd a vizet, ott csak a kotrási munkákat követően lesz lehetőség a lőszermentesítésre. Mindenesetre jelentős mennyiségű lőszerre számítanak.

Fotó: ÖKK

Amint kérdésünkre Kálmán Lilla, az önkormányzat környezetvédelmi irodájának vezetője elmondta, a sóstó korábbi gyakori kiszáradását okozó vízutánpótlási hiányt háromfajta módon próbálják orvosolni: egyrészt a Basa-árok folyásirányát változtatják meg, hogy onnan víz kerüljön a tóba, másrészt a tisztított szennyvíz, illetve a stadion összegyűjtött esővize is a tóba folyik majd. A mederkotrással, vízutánpótlással kapcsolatos munkák a remények szerint idén ősszel megkezdődhetnek, a többi fejlesztés pedig ezt követően indulhat el, így jövő nyárra, őszre minden munkálat befejeződik.

A vízfelület egyébként jelentősen megnő, több helyen egészen a tanösvényig „kimegy” majd a víz. A rehabilitációs úgy tervezték, hogy az északi tó északi részén, a látogatóközponthoz közel lesznek a látogatóknak szóló látványos részek, mint a szabadidőpark,  a stég, vagy az a  bürühíd rendszer, amelyen be lehet sétálni a tó fölé. (Fürödni természetesen nem lehet majd.)

Délen pedig a madarak számára igen fontos költőszigeteket alakítják ki. A déli tómedret egyébként erdősítik, felújítják a Zöld-tanyát, bővítik az erdeiiskola-szigetet. A Sárkeresztúri úti bejárat lévő játszótér és és a közösségi épület is megújul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!