Hírek

2014.10.24. 15:55

Márton Roland: lezárult egy korszak

Az MSZP-nek az önkormányzati választással sem sikerült jobb pozícióba jutnia. Márton Rolanddal, a párt országos alelnökével beszélgettünk.

Tribolt Lajos

- Ez a választás sem úgy sikerült, ahogy a baloldal remélte .

- Ebben az évben a harmadik választási vereségét szenvedte el a Magyar Szocialista Párt. Az előző két választáshoz képest nem sikerült érdemi politikai átrendeződést elérni. Így a három választást együtt értékeljük most. Ezt szeretnénk december elejére lezárni és egy új politikát felépíteni. Olyan politikát, amely nem a pártok egymás közötti civakodásával foglalkozik, hanem Magyarországgal, a magyarok elérhető új életével.

- Mi a vereség oka?

- Az eredmény az elmúlt két év történéseiből logikusan következik. A szavazók a teljesítményt értékelik. Egy olyan pártnak, amely a választások előtt két évvel szétesik és egymással kezd civakodni, nincs valódi üzenete a választópolgároknak. Ezt nem folytatjuk tovább, a dolgunkra szeretnénk fókuszálni. Arra, hogy Magyarország lehetőségeit végre érdemben kihasználva mind a tíz millió magyar állampolgárnak jobb minőségű életet, biztonságos jövőt tudjunk kínálni, építeni.

Márton Roland: a magyar szocialisták az értékelés után az ország és az állampolgárok gondjaival foglalkoznak majd

- Változásokról lehetett hallani.

- Igen. A teljesítmény elv szem előtt tartásával hatékonyabbá tesszük a szocialista párt szervezetét, ennek megvannak a módszerei, de ezzel a választókat nem szeretnénk untatni. A lényeg az, hogy azokkal az üzenetekkel, mondanivalóval találkozzanak végre, amit az MSZP a magyar nemzetről, Európáról,a világról és benne Magyarország helyzetéről, a magyarok mindennapi életéről tud és gondol. Az alapján pedig mutatjuk az utat egy mindannyiunk számára boldogabb jövőbe.

- Erre volt három kampány.

- Igen és ezzel le is zárult az a korszak, amelyben a tagolt ellenzék kizárólag egy szervezeti konstrukció, az összefogás létrehozásával próbált alternatívát kínálni. A választók világosan megmondták: ez kevés nekik. Nem hatalmi alternatívára vágynak, hanem arra, hogy valaki végre megoldást kínáljon a munkabérek növelésére, a békés társadalmi együttélést garantálni képes közbiztonságra, a gyermekeinknek biztos jövőt adó oktatásra.

- Három és fél év van a következő választásig. Mik az elképzeléseik?

- Ma Magyarország legnagyobb problémája, hogy állampolgárainak többsége akár aktív, akár inaktív nem jut akkora jövedelemhez, amiből meg tud élni. Élhetetlennek tartjuk azt az országot, amely a munkavállalók többségének képtelen a létminimumnál nagyobb összeget fizetni. Erre a tisztességtelen helyzetre a magyar szocialista pártnak megoldásokat kell kínálnia. Azért, hogy a magyar bérszínvonal minél előbb fel tudjon zárkózni az unió átlagához. Megalapozott közgazdasági elképzeléseink vannak, ennek a bemutatásáról is fog szólni a következő két évünk. A várospolitikában pedig, mint eddig is, a lehető legszélesebb együttműködésre törekszem Székesfehérvár érdekében, túl a világnézeti, pártpolitikai kereteken. Partnereinkkel azért küzdünk majd, hogy a fehérváriak magasabb jövedelemhez jussanak, mert magasabb bért fizető munkahelyeket hozunk létre. Mindent el fogunk követni, hogy a fehérvári közbiztonság azonnal, jelentősen javuljon, hogy a bölcsődei és óvodai oktatás fejlesszük és a két tannyelvű iskolai képzés teljes körűen megszervezzük. Nincs kétségem: e nélkül a városnak és lakóinak nincs esélye szorosan kapcsolódni a multinacionális világgazdasághoz és nincs esélye visszatérni arra dinamikus útra, amin robognunk kellene.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!