Hírek

2014.01.27. 17:20

Lóháton vigyázó polgárőrök

Jenő - A kommunikáció példaértékűen működött, a betörési kísérlet sikertelen maradt. A település polgárőrei lovas járőrszolgálatot is ellátnak. Figyeljünk egymásra, ez a legfontosabb!

Nagy Anikó

 

Lovon és autóval: balról Kiss Szabolcs, Kiss János, Mákszem József, Mágó Ferenc és György József  (Fotó: Nagy Anikó)

Mágó Ferenccel aki immár egy éve a Jenői Polgárőrség vezetője annak kapcsán beszélgettünk a polgárőr egyesület munkájáról, hogy nemrégiben ismeretlen elkövető megpróbált betörni egy családi házba. A polgárőrség a bejelentést követően öt percen belül a helyszínre érkezett, példaértékűen működött a kommunikáció.

-A betörési kísérlet sikertelen maradt. Szerencsére nem megszokott ez a jelenség nálunk, sok-sok éve nem fordult elő ilyesmi, biztonságban érzik magukat az emberek - hangsúlyozta a polgárőrség elnöke. Az eset kapcsán körbejártuk a falut, de nem észleltünk gyanús mozgást. A részletekről egyeztettünk a körzeti megbízottal, és már szervezzük a szolgálatot a következő időszakokra.

Jenőben lovas járőrszolgálat is működik, Kiss János polgárőr ajánlotta fel lovait erre a feladatra. Olyan helyekre is eljutnak, amelyeket személyautóval nem lehet megközelíteni. Nagy könnyebbség a lovas járőrszolgálat a közeli erdős területek bejárásánál, ellenőrzésénél.

Mágó Ferenc a polgárőrség elsődleges feladataként a bűnmegelőzést, a falu közrendjének és közbiztonságának közösségi védelmét, őrzését jelölte meg. A járőrözés mellett a polgárőrök részt vesznek a környezetvédelmi, a gyermek- és ifjúságvédelmi munkában, a kábítószer-fogyasztás megelőzésében, biztosítják a rendezvények helyszínét, őrzik a polgárokat és javaikat, óvják az önkormányzati vagyont. Ezen felül, amiben tudnak, segítenek a hozzájuk forduló, elsősorban idős és egyedül élő embereknek.

A polgárőrség elnöke kiemelte: fontosnak ítéli a megfelelő kommunikációs kapcsolatot a polgárőrség és a lakosság között. Kérnek mindenkit, figyeljenek egymásra. Nézzenek néha át a szomszéd házra, ha gyanús gépkocsit látnak, írják fel a rendszámát. Ha idegen, ismeretlen és gyanús személyekkel találkoznak az utcán, haladéktalanul jelezzék a polgárőrségnek, a helyi körzeti megbízottnak, vagy hívják a 107-es, illetve 112-es segélyvonalat.

-Segítsük a rendőrség munkáját, előzzük meg a bűncselekményeket! - emelte ki Mágó Ferenc. Tegyünk róla, hogy Jenőben továbbra se fordulhasson elő bűncselekmény, és élhető legyen a mi kis falunk. Ígérhetjük, ahogy eddig is tettük, járőrözünk, figyelünk és segítünk!

A falu köszönetét tolmácsoljuk az összetartó helyi polgárőr csapatnak. Mágó Ferenc, Balogh Ferenc, Banai Péter, Fedor Ferenc, Fister László, György József, Kiss János, Kiss László, Kiss Szabolcs, Kun Krisztián, Mákszem József, Szabó József, Szili János és Szivák Sándor lelkesen, segítőkészen, önzetlenül teszi a dolgát. Sok segítséget kapnak Varga István polgármestertől, az önkormányzattól és a polgármesteri hivataltól.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!