Hírek

2014.09.29. 17:20

Lőtér és gyakorlóház

Rendhagyó módon avattak a napokban egy lőteret a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság alagsorában.

Varga Péter ezredes, megyei rendőrfőkapitány a lőtéravatón maroklőfegyverével ellőtte azt a két léggömböt, amiből stílusosan, Fejér megye két színe, azaz zöld és sárga konfettieső hullott ki.

Birtokba vehették a rendőrök azt az épületet is, amiben szituációs helyzeteket gyakorolhatnak.

A főkapitányság épületének alagsorában egykor szintén lőtér működött, azonban a hosszú évek alatt olyan szintű volt az amortizáció illetve több olyan új szabályozás is életbe lépett, aminek a régi lövész helyiség már nem felelt meg. Szinte az egészet újra kellett építeni. Minden munkafolyamat során a legkorszerűbb technikákat és anyagokat használták a szakemberek, különösen a lövedékfogó fal és a légtechnikai berendezés kivitelezésénél.

- Nem csak azon van a hangsúly, hogy egy-egy lövés mennyire pontos, hanem azon is, hogy a kollégákban kialakuljon egy ösztön és rutinszerűvé váljon a fegyverkezelés, hogy egy éles helyzetben azt alkalmazni tudják - fogalmazott az avatón Varga Péter.

A beruházás összesen közel hét és fél millió forintba került, ennek jelentős részét az ORFK biztosította.

A különböző szituációk gyakorlását biztosító Kaszap utcai épület régóta rendőrségi tulajdonban van, egykor egészségügyi ellátásnak adott helyet,  később raktárnak használták. A mostani átalakítás után a zsaruk olyan körülmények között tréningezhetnek, amivel nap, mint nap találkoznak. Van benne lakás, különböző helyiségekkel, illetve egy kocsma, valamint egy bank is. A főkapitányság tervei között szerepel olyan képzésekre alkalmas lőfegyvernek nem minősülő pisztolyok beszerzése is, amiket a kritikusabb helyzetek kezelésének begyakorlása során tudnak használni.

Mint megtudtuk, a szituációs gyakorlóház létrehozását az is indokolta, hogy az elmúlt években több intézkedés során támadás érte a rendőröket, a hivatalos személy elleni erőszakos cselekmények száma növekvő tendenciát mutat.

Korábban Csopakra jártak a Fejér megyei rendőrök, az ORFK Kiképzési Központjába, mostantól helyben gyakorolhatnak. A tréning során mindig egy adott élethelyzetet imitálnak a kiképzők, ők bújnak azoknak a bőrébe, akik adott esetben kiabálnak, dühöngnek, ellenállnak a rendőrök intézkedéseinek. Az egyes gyakorlatokat követően lehetőség nyílik a mozdulatok, a mondatok kielemzésére, ugyanis az egész ház be van kamerázva, és folyamatosan rögzíti a történteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!