Hírek

2016.10.27. 16:20

Ma is élő üzenettel - Legyen örökös példa mindenki számára!

Lepsény, Mezőszentgyögy - A forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára rendezvénysorozattal emlékeztek a két szomszédvárban.

V. Varga József

A lepsényi megemlékezés-sorozat a Haza és szabadság! 1956 üzenete ma is él! címet viselte. Czetz Balázs, a Fejér Megyei Levéltár igazgatója előadásában a forradalom és szabadságharc eseményeiről, és a magyarság számára oly súlyos következményekről szólt. A település 20. századi történelméből összeállított fotókiállítást Borsos György könyvtáros nyitotta meg. Az 1956-os országos események mellett a helyi vonatkozású emlékeket, dokumentumokat interaktív tárlaton mutatták be, a Pallas egyesület a hatvanas évek használati tárgyait vonultatta fel. Az emlékiratokból felidéződött Ferenczy Györgyné Paleta Mária és
Ferenczy György meghurcoltatása, tragikus sorsa.

A helyi értéktár bizottság ülésén 1956-os tárgyakat, írásos dokumentumokat és szellemi hagyatékokat vettek nyilvántartásba - tudtuk meg Sütő Krisztina művelődésszervezőtől. A nyílt konferencián lepsényi polgárok emlékeztek a korszakra. A forradalom eszméjének megőrzéséről intézményvezetők, pedagógusok fejtették ki véleményüket Adovics Istvánné vezetésével.

Lepsényben, a felújított 1956-os emlékműnél, kopjafánál koszorúzással zárult a megemlékezés
Fotó: V. Varga József

- Legfiatalabb nemzeti ünnepünkön azokat az emberi tulajdonságokat ünnepeljük, melyeket úgy nevezünk, hogy igazságérzet, hazaszeretet, becsület és önfeláldozás - emelte ki beszédében Salamon Béla polgármester a

felújított emlékműnél, kopjafánál. A megemlékezés - melyen közreműködött az Esthajnal Nyugdíjasklub énekkara Benkucs Lászlóné vezetésével, s verset mondott vitéz lovag Vasadi Gusztáv - koszorúzással zárult.

Mezőszentgyörgyön, a felavatott emléktáblánál Dudar János rendőr százados és Krista István polgárőrelnök is koszorúzott
Fotó: A szerző

Mezőszentgyörgyön A magyar szabadság éve programsorozat jegyében rendeztek emlékhetet. A művelődési házban kiállítást nyitottak, az általános iskolásokra történelmi vetélkedő várt, az 1956-os eseményekről Somfai Balázs történész tartott előadást.

Eörsi István: A kihallgatás című drámáját a Mezőszentgyörgyi Amatőr Színjátszó Kör mutatta be. A 60. évforduló alkalmából készült emléktáblát október 23-án avatták föl a községházánál. A márványtáblára Márai Sándor gondolatát vésték: Egy nép azt mondta: elég volt!

- Tisztelettel és főhajtással emlékezzünk a hősökre! - hangsúlyozta beszédében Berta József polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!