Hírek

2015.05.08. 16:48

Madarászás a dinnyési fertőn - 350 tanuló és tanáraik vettek részt a természetközeli programokon

Dinnyés – Faültetés, madarak, kerékpárok hada, szarvaskolbászos szendvics és Béla a fa: röviden így lehetne összefoglalni a pénteki Madarak és fák napját.

Buthy Lilla

 

Akár a kismadarak a villanyvezetéken: a faültetés után szarvaskolbászos szendvics volt a tízórai
Fotó: Molnár Artúr

Az Országos Magyar Vadászkamara és a Duna-Ipoly Nemzeti Park a természeti értékek megőrzése érdekében tűzte ki célul a fiatalok természetszeretetre nevelését. Ezért is invitálták meg péntek délelőtt a Madarak és Fák napja alkalmából megrendezett programokra az általános iskolás diákokat. Füri András a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és Jámbor László az Országos Magyar Vadászkamara elnöke nyitotta meg Dinnyésen A harmónia a természettel elnevezésű programot a Sarvaicz kereszt- Kilátónál.

Te, szerinted elnevezhetjük a fát, mondjuk Bélának? - súgta oda édes gyermeki kíváncsisággal az egyik faültető a másiknak. Dinnyésen ugyanis reggel 9 óra tájt faültetéssel kezdődött a nap, majd a kicsik túravezetőikkel és tanáraikkal karöltve bejárták a tanösvényt, megnézték a területre jellemző növényeket és állatokat, emellett megismerkedtek a halastó élővilágával is. A faültetésben megfáradt kis vándorokat a vadvilágban szimbolikusan szarvaskolbászos szendviccsel várták a szervezők. A tízórai után ketté vált a csoport.

- Úgy gondoltuk, valamilyen maradandó emléket állítunk ennek a napnak: gyerekekkel elültettettünk egy fát, aztán indulnak a terepre a nemzeti park munkatársaival - mondta el kérdésünkre Fűrész Attila a vadászkamara megyei elnöke, majd arra a kérdésre, hogy miért fontos ez a nap így válaszolt:

- A Fejér Megyei Vadászkamara szervezésében arról szól ez a mai rendezvény, hogy azokat is kimozdítsuk, akik nem túl gyakori látogatói a természetnek. Ebben az évben az ifjúságot akartuk megszólítani, a számítógép és a televíziózás helyett a szabadba akarjuk őket csábítani. Az elnök hozzátette:

- Szombaton öt helyszínen hasonló létszámmal zajlik a rendezvény: Dinnyésen, Csákváron, Móron, Nádasdladányban és Soponyán. Durván 350 tanuló és a kísérőik vesznek részt a programokon: helyszíni bemutatók, tanösvények bejárása, madarak és élőhelyeinek megtekintése. Minden, ami a természetről szól. Remélem ezzel konkurenciát teremtünk a televíziónak.

Kiss Péter túravezető elmondta: az Agárdi Általános Iskola és a Pákozdi Általános Iskola kis diákjai vesznek részt a programok, mindannyian biciklijükkel és láthatósági mellényben érkeztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!