Hírek

2013.02.25. 14:37

Magad uram, ha szolgád nincsen - sajtkészítő Tabajdról

Tabajd – Hammangné Tombor Ágnes tősgyökeres fővárosiként vágyakozott világéletében falusi életmódra. Öt éve vágott bele a kecsketartásba, s ős- és kistermelőként úgy helytáll, mintha ide született volna.

Zsohár Melinda

Érett korában váltott lakhelyet, életformát és hivatást Hammangné Tombor Ágnes, amikor Tabajdra költözött. Nyugdíjas korú, ami temperamentumára egyáltalán nem jellemző! Ahogya szakszerűen mondják, a tevékenységei köre a teljes termékpályát felöleli: a kecsketartástól és -neveléstől a szaporulat gondozásán át a fejésig, a tej és tejtermékek értékesítéséig. Nem titkolja, ez utóbbi a legnehezebb, annál is inkább, mivel a kecske mint haszonállat nem áll ott a megbecsülésben, mint a marha vagy akár a juh.

Fotók: Zsohár Melinda

- Nyilvántartott, regisztrált az állomány, vegyes parlagi, alpesi és szánentáli fajták – mondja Ágnes a tiszta aklokban. Huszonnégy felnőtt kecskéje van, egy bak, a többi anya – ez kényelmes aránynak számít ennél a jószágnál. Most folyik az ellés, 32 gida született az idén.

- Ez a legnehezebb, több értelemben is – sóhajt Ágnes. – A szaporulatot nem könnyű eladni, nincs olyan szervezett felvásárlás, mint a juhoknál, de ez csak a gazdasági része. A másik, hogy a szívemhez nőtt kis állatokat alig tudom elengedni – magyarázza, s szavai bizonyítékául előszaladnak a kisgidák. Kedvesek, szelídek, úgy ugrálnak és törleszkednek, mint a kiskutyák, de a bak sem akar megdöfni senkit. A felnőtteknek nevük van, a szólításra visszamekegnek. És Ágnes szerint mindig azon törik a fejüket, hogyan tudnának túljárni a gazdájuk eszén. Hammangéknál nem is esznek semmilyen saját jószágból. A kapirgáló, jól tojó tyúkok végelgyengülésben múlnak ki, a kutyák és macskák barátságban élnek ezen a portán, s beszél a papagáj.

Hammangné Tombor Ágnes

Anyakecskénként kap az őstermelő Ágnes 3 ezer forintot évente, földje nincs, a takarmányt vásárolja, s az egyre drágább. A jóltartást meghálálják a dédelgetett kecskék, mert az idén három anya – Évi, Ropi és Dalma - hármas ikreket ellett, Lenke, a legjobb tejelő pedig négy kiskecskét hozott a világra. Szénát, lucernát, savót, korpát esznek, mert bő tejet csak így várhatunk tőlük, engedelmesen tűrik a gépi fejést naponta kétszer. Megtanulta az állattartást és a tejfeldolgozást a háziasszony, férje külföldön dolgozik, 91 esztendős édesanyja segít a háztartásban. Korszerű, gépesített feldolgozó konyhája az előírásoknak is megfelel, a hangulatos berendezés pedig a család népi tradíciók iránti vonzalmáról és igényességéről tanúskodik.

Kemény, lágy és krémsajtokat készít Ágnes, natúr és füstölt ízesítéssel. Bazsalikomos, lilahagymás, fokhagymás, kapros, s még számos ízesítésűt kísérletezett ki, amelyeket a környékbeli őstermelői piacokon értékesít. Magad uram, ha szolgád nincsen! Ez a mottója mindenben, s mivel a saját döntése mindez, természetesnek tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!