Hírek

2015.06.01. 17:21

Magánterület - az átjárás tilos! Vadhálóval zárta le a telkükhöz vezető utat

Fehérvárcsurgó - Tizennyolc telektulajdonos nevében keresték fel hárman szerkesztőségünket a múlt héten, s elpanaszolták, hogy egy vadhálóval lezárta a telkükhöz vezető utat az a tulajdonos, aki nemrégiben megvette az úthoz tartozó telket.

Zsigó Ferenc

Képünkön jobbra a telkesek egy része, akik el tudtak jönni a hétfői egyeztetésre

– Amióta az eszemet tudom, ott az erdőszélen mindig volt út, arra jártunk gyalog is, kocsikkal is – mondta a 67 éves Bernáth Pál, a három panaszos egyike, aki Kindl Zsolt és Horváth Tibor társaságában hozták be az ügyben keletkezett, általuk ismert iratokat a szerkesztőségbe múlt héten kedden.

A levelezésből, jegyzőkönyvi részletekből és egy térképvázlatból kiderült, hogy az a földút, amin mindenki járt korábban a telkére, egy magántulajdonban lévő parcella szélén van, s a parcella tulajdonosa 2013-ban bekerítette telkét, a végére kirakott a vadhálóra egy táblát, miszerint „Magánterület, az átjárás tilos!”

Bernáth Pál a kissé megviselt vadháló mellett, melyen ott a tábla: Magánterület!

A földhivatali adatok nyilvánosak, az ottani nyilvántartás szerint a fehérvárcsurgói 2050 helyrajzi számú telek fele 2001-ben öröklés útján került egy fehérvári hölgy, Király Katalin tulajdonába, aki 2013-ban megvette a másik felét is a teleknek, majd bekerítette. Tegyük hozzá: teljes joggal, hiszen a telek az övé. Ugyanakkor ezzel a – mások szerint barátságtalan – lépéssel tizennyolc telektulajdonosnak tette nehézzé az életét, hiszen másoktól engedélyt kérve, árkon-bokron át tudtak csak gyalogosan eljutni a földjükre. Ez némi gondot okozott például akkor, ha a motoros fűnyírót a vállukra kapva kellett azt az autótól a telekig cipelni.

A telkesek gondjáról értesülve Schmidtné Cser Viktória polgármester a megoldást keresve az erdészeti hatósággal, a földhivatallal, több tulajdonossal egyeztetett az elmúlt mádfél évben. A testületet is bevonva több megoldási lehetőség körvonalazódott, ám nehezítette az ügyet, hogy a kérdéses telek erdő művelési ágú, emiatt „külön köröket” kellett futni az erdészeti hatóságnál és a földhivatalban.

Múlt heti ottjártunkkor a település vezetője arról tájékoztatott, hogy hétfőre, június 1-jére minden érintett meghívásával egyeztetést tartanak a községházán, s kérte, hogy annak kimenetelét várjuk meg riportunkkal. Így lett, ott voltunk a csurgói polgármesteri hivatalban. Panaszosainkon és a telektulajdonos hölgyön kívül az érintettek közül sokan eljöttek, köztük Kindl Imréné, Bartha István, Szuna József, Mészárovics Imre.

A polgármester közölte, hogy pár napja olyan információkat kapott az érintett hivataloktól, hatóságoktól, amik birtokában a megoldási javaslat is megszületett. Eszerint a testület 1,2 milliót elkülönített már, meg kívánják venni Király Katalintól a földet, s amíg a minden igényt és jogszabályi követelményt kielégítő, hatóságilag is engedélyezett utat ki nem alakítják, a telkesek saját felelősségükre – amiről írásban nyilatkoznak – használják az utat, amit a csihatagoktól megtisztít az önkormányzat.

Az út a helyi öregek szerint mindig is út volt. Csak nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!