Hírek

2016.12.16. 20:30

Magasabb polcra kerültek - Minden településvezetőt érint januártól a fizetésemelés

A településvezetők bérét az államtitkári fizetéshez igazítják - már jövő hónaptól többet kaphatnak a polgármesterek.

S. Töttő Rita

Az Országgyűlés által a héten elfogadott vonatkozó törvénymódosítás szerint magasabb polcra került a településvezetők fizetése. Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának frakcióvezetője hangsúlyozta: a törvényjavaslat elfogadását a hatékony és megbecsült önkormányzatiság előmozdítása érdekében tett fontos lépésnek tekinti.

A belügyminiszter kezdeményezésére, szinte teljes egyetértésben fogadta el az Országgyűlés az önkormányzati törvény módosítását, amely a polgármesterek fizetésének emelését célozta. A településvezetők díjazását ezek után nem a helyettes államtitkárok, hanem az államtitkárok alapilletménye, azaz bruttó 997 ezer forint alapján határozzák meg, melyet már a következő hónaptól megkaphatnak a polgármesterek. A módosítás értelmében egy 500 lakosúnál kisebb település polgármesterének bére az államtitkári fizetés 30 százaléka, 1500 lakosig 40 százaléka, 2000 lakosig 50 százaléka, 5000 lakosig 55 százaléka, 10 ezer lakosig 60 százaléka, 30 ezer lakosig 70 százaléka, az e fölötti lélekszámnál pedig az államtitkári bér 80 százaléka lesz.

Balogh István

Minden településvezetőt érint tehát a fizetésemelés, még a legkisebb falvak első embereit is. Bodmér, Fejér megye egyik legkisebb települése, 240-250 lakosának vezetője Balogh István, aki megkeresésünkre elmondta: az ő esetében az emelkedés bruttó 129 ezer forint. Bodmér polgármestere azonban sietett hozzátenni: ő ezt nem veszi fel, hanem felajánlja a csákvári közös önkormányzati hivatal dolgozóinak, bérkiegészítésképp.

- Tudom, hogy nem nagy összeg, de mivel látom, hogy a településért mennyit dolgoznak, nagyon kevés fizetésért, ezért szeretném, ha látnák e gesztust. A köztisztviselők béréhez ugyanis már vagy 9 éve nem nyúltak, noha most éppen napirenden van a kérdés - hangsúlyozta a polgármester, akinek volt olyan polgármesteri ciklusa, amikor fel sem vette az illetményét, legutóbb is a minimumot kérte meghatározni a helyi képviselőktől, azaz bruttó 80 ezer forintot. Lehetett volna több is, de nem kérte, ám tudni kell, hogy ő kőfaragó mesterként s ma már nyugdíjasként is jövedelemhez jut.

Horváth Tamás

- Azt azért tudni kell, hogy a legkisebb falvak vezetői is nagyon sokat dolgoznak, nekünk is ugyanannyi hivatalos munkánk van, mint egy városnak, ugyanannyi rendeletet kell alkotnunk, testületi üléseken megvitatnunk a teendőket. Nálunk az idei évben például 23 jegyzőkönyv született, azaz ennyi testületi ülésen vagyunk túl - hangsúlyozza a polgármester.

- Üdvözöljük a törvény módosítását - fogalmazta meg Horváth Tamás, Tác polgármestere tegnap, amikor az országos agrárfórumon (a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége ugyanis a településen tartotta évértékelő, elnökségi és választmányi ülését) összetalálkoztunk. - Gondolom, polgármestertársaim sem vélekednek másképp.

Sükösd Tamás

- Néhány közmunkásunk ugyan már megjegyezte: akkor hozzád jövünk majd polgármester úr " - tette hozzá az elöljáró.

Kommentálni nem kívánta a dolgot, a polgármesteri bértáblából kiolvashatók az adatok - jegyezte meg.

A polgármesterek fizetésének ügyén jelentős politikai nyomás volt az utóbbi években. Nagy port kavart két éve, amikor a Fidesz-KDNP éppen az önkormányzati választások előtt úgy módosította az önkormányzati törvényt, illetve a településvezetők bértábláját, hogy például az 500 lakosságszámú települések vezetői 2014. október 13-ától mindössze havi bruttó 149 600 forintot vittek haza.

A javaslat nemcsak a kistelepülési, hanem valamennyi polgármester illetményét egységesen rendezi" - jelezte a polgármestereknek frissen írt levelében Kósa Lajos, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportjának frakcióvezetője. Az új polgármesteri illetmény alapja 2017. január elsejétől az államtitkár közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott illetményének összege. A korábbi és a megemelt illetmény közötti különbözetet - az önkormányzatok eltérő teherbíró képessége miatt részben vagy egészben - a mindenkori költségvetési törvényben biztosítjuk."

Polyák István

Több, általunk megkeresett polgármestert - péntek lévén -, már nem értünk el. Sükösd Tamás sárbogárdi és Polyák István szabadbattyáni polgármesterrel telefonon sikerült beszélnünk. Táci településvezető társukhoz hasonlóan ők sem kívánták kommentálni az illetménytábla módosítását.

Azért matekoztunk" kicsit. Kíváncsiak voltunk, hogyan érinti például a változás az 1501-2000 lakossági létszám közötti települések első számú vezetőit. A régi havi illetményük bruttó 448 700 forintot tett ki, az új pedig január elsejétől 497 900 forint lesz. Ugyanezt az összehasonlítást megtettük a 2001-5000 fő, valamint a 10 001-30 000 fő közötti sorok esetében. Ezek szerint ezekben a kategóriákban a polgármesteri illetmény a következőképpen alakul: régi 448 700 forint, illetve 523 500 forint, az új pedig 547 700 forint, illetve 697 100 forint.

A javadalmazás rendezéséről jövőre

A székesfehérvári önkormányzat is foglalkozott tegnap ezzel az üggyel. A napirendi pont tárgyalása idejére Égi Tamás gazdasági alpolgármester vette át a közgyűlés vezetését az érintett Cser-Palkovics András polgármestertől.

A közgyűlésen, ahol egy másik napirendi pontban a képviselők saját kötelezettségeik teljesítéséről fogadtak el egy tájékoztatót - a törvény rendeli így, hiszen erről a választópolgároknak kellene ítélniük, szabódott mosolyogva a város első embere -, „felmerült az igény" arra, hogy a városatyák javadalmazását is „rendezzék", de végül az a döntés született, hogy erre majd jövőre visszatérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!