Hírek

2017.06.20. 18:50

Magunkat is fel kell készíteni a harminc fokos nyári melegre

A nyári melegben mi magunk vagyunk a legfontosabb tényezők: mindegy, hogy autóban ülünk, motorral vagy kerékpárral utazunk, netán állatot tartunk, a vészhelyzeteket úgy kerülhetjük el, ha felkészültek vagyunk.

Szanyi-Nagy Judit

A nagy meleg sokféleképpen hat az emberi szervezetre. Könnyen hőgutát, hősokkot kaphatunk, leéghetünk, és a szív- és érrendszeri panasszal küzdők mellett az egészséges embereknél is infarktusszerű tünetek jelentkezhetnek. Bár van receptje annak, hogyan védekezhetünk otthon tartózkodva a meleg ellen, sokszor mégis elkerülhetetlen, hogy úton legyünk akár autóval, akár motor- vagy hagyományos kerékpárral a tűző napsütésben. - Érdemes a járművünket és magunkat is felkészíteni a nagy nyári melegre - tanácsolja Jurasits Zoltán, a Magyar Autóklub regionális igazgatója.

Az egy nyomon haladót is érdemes másik sávban előzni Fotó: SZNJ

A megszokott tippek (mindig legyen nálunk elegendő és megfelelő folyadék, a hosszú utaknál tartsunk szüneteket) mellett más vezetéstechnikai ismereteket is jó, ha tudunk. Az egyik legfontosabb a követési távolság betartása, amelyre nyáron a szokásosnál is jobban ügyeljünk: ebben az évszakban több olyan autós van az utakon, akik csak nyáron veszik elő járművüket, és sok esetben idegen, nem megszokott környezetben vezetnek. - Mivel ezeknek a sofőröknek nincsen megfelelő helyismeretük, előfordulhat, hogy az utcákat, célállomásokat keresve lassítják a forgalmat. Ilyenkor legyünk türelemmel, hiszen velünk is előfordulhat hasonló szituáció - ajánlja Zoltán, aki azt javasolja, a nyaralás, idegen helyen vezetés előtt tervezzük meg időben az útvonalat, és azt, hol tudunk majd parkolni, hol érdemes útközben pihenőt tartanunk.

A követési távolságon kívül érdemes még az utastér megfelelő szellőztetésére is ügyelnünk, nehogy elbágyadjunk vezetés közben. Figyeljünk arra, hogy a külső meleg és az autó hőmérséklete között ne legyen túl nagy különbség, mert az könnyen megviselheti a szervezetünket ki- és beszálláskor egyaránt.

- A klímát lehetőleg ne az induláskor kapcsoljuk be: előbb engedjük le az ablakokat, s az átszellőztetés után indítsuk el a hűtést. Ugyanígy célszerű a megérkezés előtt pár perccel lekapcsolni a klímát, máskülönben könnyen elkezdhet gombásodni - részletezi a szakértő, aki azt is kiemeli, hogy az autó megfelelő felkészítése alapvető fontosságú.

- A nyaralás előtt nézessük át az autót, s a klíma megvizsgáltatása mellett kérjük az utastér fertőtlenítését is - tanácsolja Zoltán.

Emellett autóvezetőként a motorosokra, kerékpárosokra is figyeljünk nyáron, hiszen a bicikliseknek például nem szükséges vizsgát tenniük KRESZ-ből, így - ahogyan Zoltán fogalmaz - leginkább nekünk kell elkerülnünk a balesetet. A legfontosabb a megfelelő oldaltávolság tartása, hiszen, ha egy nagyobb autóval előzünk, a létrejövő oldalszél elsodorhatja a kerékpárost. - A KRESZ szerint az egy nyomon haladó járműveket megelőzhetjük a saját sávjukban, mégis azt ajánlom, ugyanúgy kerüljük ki őket, mintha személyautót kerülnénk, mert bármelyik pillanatban eldőlhetnek, de mi is rossz körülményt teremthetünk - mondja.

A hőség pedig az állatokat is megviseli, akiknek a sorsa nagyban függ attól, milyen lehetőségeket biztosítunk számukra a meleg átvészeléséhez. Például: a kutyák a nem megfelelő körülmények között hőgutát kaphatnak, ami azonnali ellátás nélkül végzetes lehet. Hogy ezt elkerüljük, biztosítsunk számukra friss, hűvös (de ne túl hideg vagy jeges) ivóvizet, amit árnyékban helyezünk el, és naponta többször cserélünk. Ha házba vagy melléképületbe nem tudjuk beengedi a kutyát, biztosítsunk számára egy minél nagyobb felületű árnyékos helyet, teljes lefedettséggel.

A jól megszokott, puha ruhával vagy párnával kirakott hely helyett is gondoskodjunk hűvösebb fekvőhelyről. Ha sétáltatni vinnénk kedvencünket, azt a kora reggeli vagy az esti órákban tegyük.

Az pedig már egy általános tanács - háziállatra, gyermekre és alapvetően az emberre nézve is -, hogy senkit ne hagyjunk zárt, rosszul szellőző helyen, például autóban.

AZ EGÉSZSÉGES EMBEREK SZÁMÁRA IS VESZÉLYES A KÁNIKULA

A Magyar Kardiológusok Társasága az egészséges és a szívbeteg embereket is óva inti a kánikulában.

A fő tanácsok egyike, hogy 11 és 15 óra között ne legyünk a napon, mert a leégés mellett hőgutát is kaphatunk.

Keressünk árnyékot, és ügyeljünk a folyamatos víz- és sópótlásra!

A rendszeres gyógyszerszedők mindenképp konzultáljanak orvosukkal - a meleg ugyanis azok hatását is módosíthatja.

A hőség hatására a perifériás erek kitágulnak, ami a szokásosnál is jobban terheli a szívet. Jellemző ilyenkor a vérnyomás-ingadozás és az általános gyengeség, valamint a rosszullét.

Az extrém meleg az egészséges szervezetben is komoly problémákat okozhat: a legsúlyosabb következmény a hősokk, hőguta - ez akár infarktusszerű tüneteket is okozhat az egyéb súlyos tünetek mellett.

Kánikulai napokon a dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában!

Zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is!

Ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást!

Lehetőleg éjjel szellőztessen!

Korlátozza a szabadban tartózkodást a 6-10 óra és a 18-22 óra közötti időszakra, napközben árnyékos helyen pihenjen!

Sok szabadban tartózkodás után töltsön el legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben (bevásárlóközpontban, középületben)!

Csökkentse a fizikai munkavégzést! Ne ilyenkor végezzen nagytakarítást, megterhelő munkákat!

Ha van rá mód, halasszuk el a befőzést. Ha mégis most állna neki, akkor csak az esti órákban kezdje el, és azt is állandó szellőztetés mellett!

FRISSÜLJÜNK FEL!

Ki gondolná, hogy 1979-ben - közel 40 évvel ezelőtt - mindössze 2 liter ásványvizet ittunk évente? Ez a szám jól mutatja, hogy a magyarországi ásványvíz-fogyasztás kezdetben igencsak alacsony volt. 15 éve ez az érték már elérte az 50 litert, most pedig a fogyasztás az európai átlagnál is nagyobb, 126 liter egy évben.

A felnőttek napi vízigénye
2,5-3 liter, amiből körülbelül1,5 liter valamilyen ital formájában jut a szervezetünkbe. A közel 3 literre azért van szükségünk, mert nagyjából ennyit veszítünk el naponta többek között a verejtékezéssel, kivált a nyári időszakban.

Egy felnőtt testének 60 százaléka folyadék, a csecsemőknél ennél is magasabb, míg az idősebbeknél alacsonyabb ez az érték. A kisbabák és az idősek fokozottan veszélyeztetettek nyáron. A babák azért, mert kisebb a testük, így könnyebben kiszáradhatnak.

A szívproblémákkal küzdőknek ajánlott odafigyelni arra, hogy a vízpótlás ásványianyag-tartalmú vízzel történjen. De fontos tudni, hogy az ásványvíz nemcsak a szomjúságunkat oltja, hanem segít a kalcium és magnézium pótlásában is.



– Mivel szívproblémám, pontosabban szívzörejem van, sokszor nehezen élem meg a meleg időt. Ilyenkor szúr vagy szorul a mellkasom. A hideg víz mindig segít, és amennyire csak lehet, kerülöm a napsütést, árnyékban tartózkodom.

Herczeg Melitta

Székesfehérvár

– A munkahelyről kijőve megcsap a meleg, hiszen a légkondicionált helyiség és a 33 fokos kinti idő között nagy a különbség. Kint keresem az árnyékos helyeket; ha lehet, otthon töltöm az időt. Ilyenkor a ruhatárat is meg kell válogatni.

Szabó Róbert

Székesfehérvár

– Összességében nem szeretem a meleg időjárást, egyedül talán csak a strandolást kedvelem benne. Dél és négy óra között kellemetlen kint lenni, ilyenkor nem is szeretek kimozdulni – már csak azért sem, mert könnyen leégek.

Rumbold Ádám

Székesfehérvár

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!