Hírek

2015.08.24. 13:38

„Mama, nagy baj van, egymillió kell, de azonnal!” - itt az újabb átverés

Mama, autóbaleset ért minket, a kocsi totálkáros lett, pénzre van szükségünk! – hívta fel a Palotavárosban lakó idős hölgyet egy ismeretlen, aki többszázezer forintot kért a nénitől. Nem egyedi az eset, öt csalási ügyben már büntetőeljárás folyik.

Házi Péter

Hajnali fél kettő tájban telefoncsörgésre riadt fel olvasónk Palotavárosban lakó nagymamája: „Mama, nagy baj történt, autóbaleset ért minket, a kocsi totálkáros lett, és azonnal pénzre van szükségünk! – sírta bele a telefonba egy női hang, akinek tulajdonosa azt állította, hogy az idős hölgy menye. A nagymama persze megijedt, így a nő, kihasználva a pánikot, ki tudta belőle szedni, hogy többszázezer forintja van otthon. A telefonáló nő arra kérte, tegye egy borítékba a pénzt, majd a legjobb barátnője, Adrienn, érte megy.

– Mamám ekkor fogott gyanút, hiszen nincs Adrienn nevű barátnője édesanyámnak. Már először is feltűnt neki, hogy furcsa a hangja az illetőnek. Mamám megkérdezte, miért nem a férje (mamám fia) hívta fel őt? A nő válasza: kórházba megy, mert ott van a férje, és a gyerekek is vele vannak – idézte fel a történteket az idős hölgy unokája, aki azért kereste meg lapunkat, írjunk az átverésről, vigyázzanak a nyugdíjasok!Az idős néni szerencsére időben kapcsolt, azt mondta, nem ad pénzt senkinek, csak ha az egyik unokája is eljön ezzel az Adrienn nevezetű állítólagos barátnővel. Ebből persze nem lett semmi...

– Sajnos a csaló most már tudja, hogy viszonylag sok készpénze van otthon mamámnak, Rábeszéltük, az összeg nagy részét tegye bankba, de a csalók ezt nem tudják, így bármikor megkörnyékezhetik. Mamám a történtek miatt nem tudott aludni, attól retteg, hogy eljönnek és feltörik a lakását – osztotta meg aggályait az unokája.

Illusztráció: Thinkstockphotos

Amint Kiss Z. Edwardtól, a megyei rendőrfőkapitányság szóvivőjétől megtudtuk, bizony nem egyedi a fentebb vázolt eset, az elmúlt időszakban a város minden részéről kaptak hasonló bejelentést, jelenleg öt ügyben folyik büntetőeljárás csalás kísérlete, illetve konkrét csalás gyanúja miatt, amikor szépkorú embereket kerestek meg telefonon rokonoknak kiadva magukat. Az ismeretlen elkövető(k) – változó, hogy férfi, illetve női hang – azzal hívják fel az idős sértettet, hogy unokájukként bemutatkozva, hangjukat sírással eltorzítva segítséget kérnek tőlük. Jellemzően, este tíz és hajnali három közötti időszakban csöng a telefon, az idős korukon kívül kihasználva azt is, hogy álmukból riadnak fel. A pénzért többnyire egy „barátjukat” küldik el. A sztori, amit előadnak változó, van olyan, hogy balesetet szenvedtek, amelynek során összetörtek egy nagyon drága autót, és annak tulajdonosa, hogy ne legyen rendőrségi ügy, több millió forintot kér tőlük. A következő történet, hogy az elkövető szintén a sértett unokájának adja ki magát, a telefonba sír, és elmondja, hogy több millió forinttal tartozik embereknek, és ha nem adja meg a tartozását azonnal, akkor nagy bajba kerül, megölik, megverik.

Amint a szóvivő felhívta az idősek figyelmét, soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt. A 107-es, 112-es segélyhívón pedig bejelentés tehető, ha gyanús személyeket látunk a ház körül!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!