Hírek

2017.03.21. 20:20

Mányon találkoztak a vitézek

Mány - A mányi település hagyományokhoz ragaszkodó Vitézi Rendi csoportja látta vendégül a napokban a megyei állománygyűlés résztvevőit, akik a mögöttük hagyott esztendőről vetettek számot.

Silye Sándor

A megjelenteket előbb vitéz László Tibor székkapitány és vitéz Szabó Zoltán polgármester üdvözölte, utána vitéz Török Péter Ádám alpolgármester mutatta be Mány történetét. Beszélt a 935 éves település múltjáról, jelenéről, a nemzetiségek példás együttéléséről, a helyi civil szervezetek, együttesek kulturális rendezvényeiről, sportéletéről. Megtudtuk: a lakosok számítanak a helyben gazdálkodókra, vásárolják egymás termékeit, így nem kell Bicskére utazniuk, helyben megkapnak mindent, mi szemnek s szájnak ingere.

Vitéz Horváth Miklós Csaba székesfehérvári önkormányzati képviselő párhuzamot vont a kitörés emléke kapcsán Székesfehérvár és Mány között. Ezt követően László Tibor beszámolt az utolsó állománygyűlés óta eltelt időszak eseményeiről, majd vitéz Béres Ferenc országos törzskapitány tájékoztatta a tagságot a rend országos rendezvényeinek lebonyolításáról, a rend életében beállt változásokról. Elmondta: a rend szolgálni akar, majd átadta vitéz Hunyadi László főkapitány kérését, mely szerint egyetlen feladatuk van: dolgozni, dolgozni, dolgozni!

A résztvevők az állománygyűlést követően megkoszorúzták Endresz György és Magyar Sándor óceánrepülők emlékművét Fotó: szervezők

A meghívott vendégek, úgymint a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Wathay Ferenc Bajtársi Szövetség, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Egyesülete, a Magyar Tartalékosok Szövetsége, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör mutatták be tevékenységüket. Déli frissítőként a helyi gazdálkodók termékeivel szolgáltak a mányiak.

Délután a Református Templomban közös imádsággal zárták együtt az '56-os Forradalom és Szabadság-harc évét. Márton Ervin az óceánrepülőkre emlékezett, majd koszorúkat helyeztek el az '56-os emlékműnél. Végül a helyiekkel együtt meglátogatták és megkoszorúzták Bicske mellett vitéz Endresz György pilóta és vitéz Magyar Sándor navigátor óceánrepülők emlékművét.

Mozgalmas évet zárt a Történelmi Vitézi Rend megyei állományának gyűlése. Új tervekkel és megújult együttműködési szándékkal kezdtek az újabb eseményekben gazdagnak remélt esztendőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!