Hírek

2016.04.28. 19:20

Már a szülők is készülnek a ballagásra

Székesfehérvár – Egy korszak zárul le az érettségiző diákoknak, ugyanis holnap már elballagnak, hétfőn pedig érettségiznek. Ám ez az időszak a szülők számára is mozgalmas. A középiskolák végzős tanulóinak az egyik legsűrűbb hete az, amikor felkészülnek a ballagásra.

Laci Patrícia

Hiszen mégis méltóan kell elbúcsúzniuk az iskolájuktól. A Teleki Blanka Gimnázium több végzős osztálya ennek alkalmával kibérelt egy kis vonatot, amivel elutaztak a tanárok házaihoz. Így a pedagógusok amellett, hogy klasszikus szerenádokat és magyar slágereket hallgathattak, még a kisvonatot is megcsodálhatták.

– A múlt évben is kisvonattal mentek a diákok a tanárokhoz. Ezért egy szülő felvetette az értekezleten, mi lenne, ha idén is megismétlődne ez – mesélte Bráth Mária szülő, aki férjével, Hargitai Róberttel közösen szervezte, hogy a diákok vonattal utazhassanak. Kurucz Flóra , a gimnázium 12.a osztályának tanulója nagyon örült annak, hogy a tanárokhoz különleges módon mehettek.

Hartyáni Rita elmondta, sok szülő olyan virágot készíttet, amely tükrözi gyermeke stílusát Fotó: Koppán Viktor

– Nagyon jó ennek a hangulata, szerintem jópofa, hogy mindenki egy vagonban ül együtt.

A lány a ballagással és az érettségivel kapcsolatban is elmondta a tapasztalatait:

- Igazából most tudatosult bennünk, hogy mindjárt elballagunk. Emellett itt az érettségi miatti stressz is, amely már egész évben ott élt mindenkiben. Ugyanis az osztályunk minden tagjának konkrét céljai vannak, ezért nagy volt a hajtás.

A diákok pénteken kicsit megőrülnek , ugyanis ma van bolondballagás. Ám holnap már mindenki ünneplőben fog állni, s végleg elbúcsúzik a középiskolai évektől és az iskolájától. A ballagási időszak nemcsak a gyerekek számára fontos, hanem a szülőknek is. Beliczainé Andrea is már javában készülődik a szombatra:

- A középiskola elvégzése egy mérföldkőnek számít, ezért ezt méltóan meg kell ünnepelni. Az iskolai ballagás után otthon, családi körben leszünk együtt, szülőkkel, nagyszülőkkel. Lesz sütés, főzés, hideg tálak. Vendégül látjuk a fiam barátait is, így olyan emberek veszik majd őt körbe, akiket szeret. Szerintem ez a legfontosabb.

Andrea azt is elmesélte, mi lesz gyermeke ballagási ajándéka:

- Mivel a fiam most laptopra gyűjt, ezért úgy döntöttünk, hogy minden családtagtól pénzt kap, így majd meg tudja venni az áhított készüléket.

Lánczy Lívia anyuka életében is aktuális a ballagás téma, ugyanis a lánya most fog végezni a gimnáziumban.

- Mi családi körben fogunk ünnepelni, s egy kis pénzt kap a lányom. Az autótól a lakásig, sokféle ballagási ajándékról hallottam már, de nem olyan biztos, hogy ez a gyerekek értékrendjét jó irányban formálja.

Tényleg változó, hogy mely szülő mivel is lepi meg a gyermekét. Viszont amit senki nem hagy ki, az a ballagási virágcsokor. Hartyáni Rita, az egyik fehérvári virágkötő mester elmesélte, az idei évben milyen kérésekkel fordultak hozzá a szülők:

- Egyre népszerűbb az, hogy pávatollat rakatnak a virágok közé. Sokan a gyermekük stílusához igazítják a virág megjelenését is. Például egy rockos vagy punkos stílusú gyermeknek inkább élénk, vadabb színekben pompázó növényeket választanak a szülők. Emellett sok ember pénzes csokrot rendel, s arra kérnek, hogy különféle formákba hajtogassuk a virágok közé a bankókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!