Hírek

2017.02.21. 18:29

Már fekete volt az ivóvíz Velencén

Velence – Az utóbbi hetekben gyakran volt zavaros, barnás a vezetékes víz egyes magasabban fekvő velencei utcákban. De tegnap a lakosok egyenesen kávéfekete folyadékkal találkoztak a csapok megnyitásakor...

Kocsis Noémi

Velencén a számozott utcákban és környékükön hétfőn este és kedden reggel is újra erőteljes vízelszíneződéssel kellett szembesülniük az eredetileg jellemzően hétvégi házas, magasabban fekvő övezetben lakóknak. Farkas Ferenc a Vörösmarty utcában például reggel emiatt inkább elhalasztotta a mosást.

A legszélső utcában a tűzcsapból a szántóföldre engedték a vizet - az itteni lakosok szerint a sok elfagyott vízóra a gond eredője Fotó: Molnár Artúr

Mint mondja, a pincében lévő vízszűrője valószínűleg cserére szorul, a fekete folyadékkal nem tud megbirkózni. Az itt élők hetek óta inkább bolti ásványvizet isznak, a hol sötétbarna, hol fekete csapi vízzel sem főzni, sem mosni nem tudnak, megfogja a ruhákat. Január végén már írtunk az ügyről, akkor Agárdon és Gárdonyban változott barnára az ivóvíz, a területen illetékes szolgáltató a dinnyési glóbusztöltőn történt csőtörésre hivatkozott, majd hálózatátmosással és tartálykocsis vízhordással próbálta orvosolni a problémát. A DRV Zrt. álláspontja szerint a víz akkor sem jelentett egészségügyi kockázatot – de kinek van kedve meginni egy jó  pohár fekete vizet?

Ilyen fotók születtek tegnap...

Egy Meggyfa utcai lakos mintavételezést és vizsgálatot kért a szolgáltatótól – a jegyzőkönyvben azonban csak nyomásvizsgálatról van szó, miután a szolgáltató illetékese úgy nyilatkozott, nincs megfelelő eszközük a mintavételezésre és nem is kötelességük ilyet tartani. Az érintett lakosok – volt akinél tönkrement a bojler, a kazán –  most összefognának a hatékonyabb fellépés érdekében, írtak a megyei népegészségügyi főosztály vezetőjének is, intézkedést és tájékoztatást sürgetve. A jegyzőkönyvben egyébként a szolgáltató felelősségét rögzítette a dokumentum kiállítója.

...a kávészínű vízről

Kedden délelőtt a helyszínen az utcán találkoztunk helyiekkel, mindannyian azt mesélték, hétfőn este ők is tapasztalták a számozott utcákban a fekete vizet, de kedden délre a kiengedett csapokból lassan már elfogadható állagú víz jött. A terület szélén a szolgáltató szakemberei éppen az egyik tűzcsapból engedtek a szomszédos szántóföldre vizet, de hogy a megoldás hosszabb távúnak bizonyul-e majd, nem derült ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!