Már kétszáz pedagógus tüntetne a megyéből

2016. február 02., 17:03 szerző: Bokros Judit fotós: Molnár Artúr
komment
Székesfehérvár - Február 3-án az ország több pontján demonstrálnak a tanárok, köznevelésben dolgozók, a Pedagógusok Szakszervezete pedig február 13-ra hirdetett tüntetést. Utóbbihoz már Fejér megyéből is csatlakoztak.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Jámbor Ferencné, a PSZ megyei elnöke (Fotó: Molnár Artúr)

Amint azt korábban megírtuk, megyénkből is több intézmény ért egyet a Miskolci Hermann Ottó Gimnázium nyílt levelében nemrég megfogalmazott, közoktatást érintő problémák felsorolásával. Úgy tűnik, a pedagógus társadalom jelentős része változtatást szeretne. Ezt szorgalmazza egyik érdekképviseletük, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is, amelynek sztrájkbizottsága kedden 25 pontos követelést tett közzé, és tüntetést hirdetett február 13-ra. Az illetékes minisztérium ugyan bejelentette: egyeztetés céljából Köznevelési Kerekasztalt hoz létre, a pedagógusok által kifogásolt tanfelügyelet pedig három évig szünetel. Ám ez csak egy részét érinti a nyílt levélben leírt, s a szakszervezet által is megfogalmazott gondoknak.

A PSZ megyei elnökétől, Jámbor Ferencné Ildikótól arról érdeklődtünk: vannak-e már csatlakozói a február 13-ra meghirdetett tüntetésnek? - A PSZ-tagokon kívül minden oktatásban dolgozó munkavállaló, és szülők is részt vehetnek a Budapesten szerveződő demonstráción. Az eddigi felmérés szerint körülbelül 250 fő csatlakozik a megyéből a tüntetéshez, de a résztvevők száma szerintem még nőhet, hiszen a szervezést csak most kezdtük - mondta el lapunknak az elnök, aki hozzátette: az esemény lebonyolításának részletei még nem ismertek. Annyi tudható, hogy a végső állomás a Kossuth tér lesz, ahol a demonstráló, sztrájkbizottságban szereplő érdekvédelmi szakszervezetek képviselői - például Galló Istvánné, a PSZ országos elnöke - beszédet mondanak. A miskolci gimnázium nyílt leveléhez kedden országosan már 553 közoktatási intézmény csatlakozott, s a megyében is nőtt a támogatók száma. Jámbor Ferencné kifejtette még: az a helyzet , ami mára kialakult, több éves folyamat eredménye. Az utóbbi időben hozott intézkedések - például tanfelügyelet, minősítések, belső önértékelési folyamatok - jelentették az utolsó cseppet a pohárban. Az oktatás, s benne a gyermekek jövője a tét.

Úgy tudjuk egyébként: a KLIK Székesfehérvári Tankerülete csütörtökre köznevelési fórumot hívott össze az intézmények vezetőinek, s az érdeklődő pedagógusoknak.

Bokros Judit

2016. február 02., 17:03 szerző: Bokros Judit fotós: Molnár Artúr

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...