Hírek

2016.08.30. 17:40

Már osztják a tankönyveket

Fejér megye - Több oktatási intézményben már augusztus végén megkapták a tankönyveket a diákok, ám vannak, akik csak az évnyitón vehetik kezükbe először az új kiadványokat.

Laci Patrícia

Az új tanév előtt egy hónappal, azaz augusztus 1-jén kezdték el kiszállítani a tankönyveket az ország iskoláiba. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) közleményében az áll, hogy ebben az évben országosan több mint 10 millió kiadványt készítettek el a tankönyvrendeléseknek megfelelően. Idén már megjelentek azok az új generációs tankönyvek is, amelyek tableten és mobiltelefonon is olvashatóak, ezekkel a kiadványokkal a digitális kompetenciát szeretnék fejleszteni, közölte az MTI.

Az idei tanév azért tér még el a tavalyitól, mert mostantól már az összes alsó tagozatos tanuló jogosult az ingyenes tankönyvcsomagra.

Több oktatási intézmény is átadta a diákoknak a tankönyveket, a Munkácsy Mihály Általános Iskola tanulói augusztus 29-én, hétfőn ismerkedhettek meg először az új kiadványokkal, tudtuk meg Tóth Péter igazgatótól.

Több oktatási intézményben már augusztus végén átadták a tankönyveket a diákoknak
Fotó: Koppán Viktor

- A könyvek kiszállítása idén tökéletesen zajlott nálunk, nem voltak hiányosságok. A kiadványokat elsősorban a tartalmuk alapján választottuk ki, természetesen az ár sem volt utolsó szempont. Mivel az alsósok ingyenesen kapják a tankönyveket, ezért egy keretet is be kellett tartanunk. Az első és második osztályosoknak 6 ezer, a harmadikosoknak 9 ezer, a negyedikeseknek pedig 12 ezer forintot biztosítanak fejenként a könyvekre. Próbáltuk a kiadványok súlyát is figyelembe venni, de sajnos ezt a legnehezebb. Úgy gondolom, hogy több könyvet fényes és nehéz papírból állítanak elő - osztotta meg tapasztalatait velünk az igazgató.

A Vasvári Pál Gimnázium kezdő osztályai augusztus 29-én és 30-án vehették át a tankönyveket, a többiek évnyitón fogják megkapni a kiadványokat, mondta el Horváth József igazgató.

- A könyvek 95 százaléka már megérkezett hozzánk. A fő érettségi tárgyakból évek óta ugyanazokat a kiadványokat rendeljük meg a listáról, de vannak kísérleti tankönyveink is, amelyek első áttekintésre illeszkednek a követelményeinkhez. A kísérleti kiadványoknál elő szoktak fordulni problémák, de a kollégák javítják, ha valahol tartalmi hiba bukkan fel. Az árak évfolyamonként eltérőek, a végzősök csomagja a legolcsóbb, körülbelül
10 ezer forint, a kezdő osztályok akár 30 ezer forintot is kifizethetnek, mert nekik több olyan tankönyvük van, amelyeket évekig használnak - mesélte az igazgató.

A tankönyveket csekken kell befizetni, ennek a határ-ideje szeptember 15-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!