Hírek

2015.02.17. 16:35

Marad az életveszélyes peron? Felháborodtak a lepsényiek

Lepsény - 30 milliárdból újítják fel a dél-balatoni vasútvonal Lepsény-Kőröshegy közötti szakaszát. A lepsényiek nem értik, miért nem futotta az összegből új, nem baleset- és életveszélyes peronok kiépítésére. A Vasút utcában lakók pedig házaikat féltik az építési forgalom miatt.

Házi Péter

- Harminc éve járok vonattal, de látom, hogy a 30 milliárdos projektben a biztonságra már nem jutott pénz. Maguk álltak már kint hajnali hatkor a lepsényi peronon? Nem ajánlom senkinek! - a lepsényi lakossági fórum első felszólalója megadta az alaphangot: a helyiek nem értik, miért nem fér bele a dél-balatoni vasútvonal nettó 30 milliárdos felújítási költségébe, az, hogy Lepsényben - ahol a vágányok felújítását követően akár száz kilométerperórás sebességgel is mehetnek majd a vonatok - , biztonságos szélességű peronok épüljenek?

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által tartott hétfői fórumon Salamon Béla polgármester is ráerősített a lakók kérdéseire: Balatonaliga, Szabadisóstó, Zamárdi felső állomásokon és Balatonvilágos, Szabadifürdő, Balatonszéplak megállóhelyeken mindenütt épülnek magasperonok, ahonnan biztonságos a fel- és leszállás, Lepsényben viszont marad az alig 120 centis, a helyiek szerint már-már életveszélyes, de mindenképpen balesetveszélyes peron. Miért?

Nos, mint a NIF régióvezetőjének, Molnár Richárdnak a válaszából kiderült, a vágányokat érintő felújításnak nem része a vasútállomás átépítése. A peront nem lehet barkácsolgatni , ha átépítésről lenne szó, gyalogos aluljárót is kéne építeni, ez így pedig már milliárdos tétel lenne. A megjelent lakók egy része szerint ez csak mese , inkább azt gondolják, elfogyhatott a pénz. Lepsényben ugyanis nagyobb az utasforgalom, mint az előbb felsorolt állomások többségén, így szerintük szakmailag is nehezen magyarázható, miért nem jut pénz a peronokra.

A dél-balatoni vasútvonalon hétfőtől vonatpótló buszok szállítják az utasokat Lepsény és Siófok között, egészen június 13-áig. A lakossági fórumon többen panaszolták, hogy a leterített murvában lehetetlen húzni a bőröndöket, ráadásul a peron is balesetveszélyes

Lepsény egyik fő közlekedési útvonala a Vasút utca, ahol iskola, rendelő és üzletek is vannak. A település lakói már most attól tartanak, hogy az itt átzúduló vasútépítési forgalom nem csak balesetveszélyes lesz, de akár az út melletti házakat is megrepesztheti. A NIF képviselője szerint a legnehezebb építőanyagok vasúton jutnak el a területre, s csak kisebb részben használják majd a Vasút utcát és a hetes utat. Ezen túl a Zrínyi utcában lesz anyagszállítás. Felmérték a Vasút utca állapotát, s ha az építkezés végén jelentős károkat mutat az út, a kivitelező vállalja a javítást.

Számolt-e a kivitelező annak eshetőségével, hogy a vasúti sorompó és a hetes út jelzőlámpája közé beragadnak a teherautók, a reggeli, délutáni munkásjáratok és a vonatpótló buszok, ha a vasúti átjáró ideiglenesen nem használható? - ezt a kérdést Berta József, a szomszédos zsákfalu, Mezőszentgyörgy polgármestere tette fel, aki szerint érdemes lett volna a beruházónak egy alternatív útvonalat is kiépítenie az itt lakók biztonsága érdekében. A hetes út 92-es kilométerénél egy másfél kilométeres földúton el lehet érni Mezőszentgyörgyöt, a polgármester szerint ez alkalmas lett volna alternatív útnak.

Mint a kivitelező képviselőjétől a jelenlévők megtudhatták, valóban megvizsgálták ezt a verziót, ám olcsóbbnak és egyszerűbbnek találták azt a megoldást, hogy a Vasút utcai átjárónál, a jelenlegi gyalogos átjáró helyén építsenek ki egy ideiglenes átkötő utat, nagyjából május 27 és június 13 között ugyanis valóban le kell majd zárni a jelenlegi átjárót.

Kisebb, ám egyéni szempontból mégiscsak komoly problémák is előjöttek még a találkozón. Ilyen, hogy a vonatpótló buszok állomása elég messze van az érkező, induló vonatoktól, a kettőt pedig egy murvás gyalogút köti össze, amin szinte lehetetlen a nehezebb bőröndőket húzni. Úgy tűnik, június közepéig ez a helyzet marad...

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!