Belföld

2017.01.24. 17:21

Marci sosem panaszkodott - Életvidám kisfiú hunyt el feltehetően kihűlés miatt

Székesfehérvár – Életvidám, mosolygós, vagány és mások előtt sosem panaszkodó 11 éves volt az a fiú, aki január 9-én hunyt el, feltehetően kihűlés miatt.

Kocsis Noémi

Érthetetlen, megmagyarázhatatlan, felfoghatatlan. Bárkit kérdeztem, mindenki e három szóval illette a január 9-én történt gyermekhalált, amelyről az elsődleges médiahírekből alig valami tudható. Hogy aznap éjjel egy fehérvári külterületi ház emeleti, fűtetlen szobájában kihűlés miatt elhunyt egy cukorbeteg kisfiú. Az őt egyedül nevelő anya két nap múlva értesítette a mentőket, majd kórházba került. A kis család szegénységben élt, ugyanakkor az anya segítséget sem kért, vagy fogadott el, holott tüzelőre sem tellett neki. A nyomozás folyik, teljes a hírzárlat, egyetlen hatóság, vagy érintett szervezet sem hajlandó részleteket elárulni. Ami a családot, a kisfiút ismerő emberektől összeszedegethető információ, abból egy nagyon fura, egyelőre hiányos, valóban érthetetlen történet bontakozik ki...

A Veréb utca Székesfehérvár külterületén van. Eladó kis porták, vonyító kutyák, s meglehetős sivárság uralják a város legutolsó utcáit. Itt áll a saroképület, ahol az elvált anya és fia meghúzták magukat. Az asszonynak van másik, felnőtt gyermeke, egy lánya - ő azonban az apával együtt külföldön él. A tragédiáról szintén mélyen hallgató emeleti szoba ablakán makacsul leeresztett műanyag redőny. A kerítésen, ahol a szürke kis autóval is bejártak, számzáras biciklilakat. Szomszédot elvétve sem látni. az egyik villanyoszlopon felhívás: az itt élők egymásra vigyáznak, odafigyelnek. Érdekes és szomorú felirat. Ennek tükrében különös visszhangot kelthet több kérdés is: hogyan lehetséges, hogy mégsem vették észre többen az anya és a gyermek szorult helyzetét? Miért nem látott napvilágot, hogy fűtetlen a gyermek szobája? Hogyhogy nem szúrt szemet, hogy olykor hetekig nem jár iskolába? Hogy az utolsó iskolai napján, január 4-én vékony mellényben, alatta kapucnis felsőrészben érkezett, mínusz tíz fokban? Hogy egy darab répát visz magával tízóraira? Hogyan hűlhetett ki és halhatott meg a saját ágyában?

Kietlen külterületi utca, néma ház. Itt élt édesanyjával a saját ágyában kihűlt gyermek
Fotó: Molnár Artúr

S a kérdések csak sorakoznak. Cser-Palkovics András polgármester saját közösségi felületén adott hangot felháborodásának: miért két hét elteltével kell megtudnia a városvezetésnek, hogy egy gyermek meghalt? A polgármester érdeklődésünkre elmondta: elképesztőnek érzi, hogy egy itt élő lakos elhunytáról senki sem értesítette őket, s a tévéhíradókból kell kibogozni a homályos részleteket. Utánanéztek: az anya sosem adott be kérvényt, nem kért támogatást az önkormányzattól. Múlt pénteken munkatársai egyébként  a házban találták a környezete szerint mindig ápoltan, csinosan mutatkozó ötvenes asszonyt (aki ezek szerint elhagyhatta a kórházat), s ismét segítséget ajánlottak neki, ezúttal a temetéshez. A válasz ismét kategorikus nem volt.

A kínzó kérdésekhez megpróbáltunk válaszokat találni. Mindenhol falakba ütköztünk. A kevés megszólalók egyike sem szeretné a nevét nyilvánosan látni, és nagyon meg is viselte az eset, hiszen egészen közelről ismerte az elhunyt kisfiút.

"Annyit mondhatok, hogy az anya nem volt se mentális beteg, sem örült. Egy teljesen átlagos nőről beszélünk. Semmi különleges nem volt a viselkedésében.  A kisfiú sokat hiányzott az iskolából, volt, hogy 3 hetet egymás után. Az inzulint magának adta be a suliban, így nem értem, otthon mi történhetett. Január 4-én ment utoljára iskolában, teljesen jól volt, várta a másnapi korcsolyázást - ahová már nem érkezett meg. És utána soha többet..."

Az elhunyt kisfiú iskolájának vezetősége szintén nem nyilatkozik, nem nyilatkozhat. Ami tudható: múlt pénteken, a heves médiaérdeklődés miatt gyakorlatilag lezárták az iskolát, a tanulókat védendő. Aznap a kisfiú osztálytársainak nem kellett órákon részt venniük, s pszichológusi segítséget is kaptak a történtek feldolgozásához, egész nap szakemberek foglalkoztak velük. Miután az oktatási intézmény sem kapott eddig semmilyen érdemi információt, a döbbenet és a kérdések uralják a hangulatot, a szülők, nevelők, diáktársak találgatják, mi történhetett valójában.

Szerettük volna megtudni, értesült-e az intézmény fenntartója például arról, hogy a kisdiák sokat hiányzik? Tudtak-e az esetleges, vagy valós veszélyeztetettségéről? De érdeklődésünkre sem hétfőn, sem kedden nem reagált a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi vezetője.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője azt közölte: a nyomozás érdekében az ügyről jelenleg nem áll módjukban információt adni.

Marci volt osztályában most szintén a döbbenet az úr. A mindig mosolygós, jókedvű, vagány kisfiú képe egyelőre nem került ki az iskolában, hiszen a gyerekeknek nem tudnának magyarázatot adni. De tervezik, hogy méltó módon megemlékeznek majd elhunyt diáktársukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!