Hírek

2015.06.30. 05:58

Légi és földi bevetéssel a szúnyogok ellen

Dunaújváros – Második hetébe lépett a központi szúnyoggyérítés, amely érinti a dunaújvárosi térséget is, ahol szerdán kezdődik a munka.

Június 29. és július 5. között a tervek szerint országszerte 84 ezer hektáron lesz gyérítés légi kémiai eljárással, 35 ezer hektáron földi kémiai eljárással, biológiai módszerrel pedig 3400 hektárt kezelnek a szakemberek. Légi és földi kémiai módszerrel egyaránt gyérítenek a héten Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Csongrád, Bács-Kiskun, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyében, valamint a Dráva mentén. A dunaújvárosi térségben az időjárás miatt hétfő helyett tegnap este kezdődött a munka, amely a Duna mindkét oldalán az Adonytól Paksig lévő településeket érinti, illetve még Kunszentmiklós területét.

A tervek szerint hétfőn szállt volna fel légi védekezésre a Baracs-Kisapostag repülőtérről a gép, de az időjárás közbeszólt, így tegnap este kezdődött a munka. Dunaújváros esetében a légi kémiai gyérítést ezer hektáron végzik el, a földi beavatkozás pedig ötszáz hektárt érint majd. A további, érintett környékbeli települések, zárójelben a légi és földi területi adatok hektárban: Adony (320, 350), Iváncsa (350, 350), Kulcs (400, 400), Rácalmás (450, 440), Baracs (250, 250), Kisapostag (220, 220), Dunaföldvár (800, 800), Paks (900, 600), Solt (130, 230), Tass (100, 100), Dunavecse (200, 200), Dunaegyháza (100, 100). Az országos szúnyoggyérítési programot a kormány határozata alapján – az elmúlt két évhez hasonlóan – a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezi. A programra összesen másfél milliárd forintot különítettek el. Ebből az összegből országszerte több mint hétszáz településen, kettő-hat alkalommal gyérítik a szúnyogokat, illetve ebből fizetik a szakértőket is. A munka megkezdése előtt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal adatai alapján felmérték, hogy mely régiókban volt szükség az elmúlt években a csípőszúnyogok elleni szervezett védekezésre. Az adatokat kiegészítették az elmúlt évek ár- és belvízi védekezése során szerzett információkkal, valamint az előzetes szakértői javaslatokkal. Légi kémiai módszerrel összesen mintegy 420 ezer, földi kémiai módszerrel 310 ezer, valamint biológiai módszerrel pedig 15 ezer hektár kezelése történik meg.

Szabó-Bisztricz Anett, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ehhez a feladathoz.

– Az önkormányzatoknak idén is van lehetősége jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyoginváziót tapasztalnak. A bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélszolgálati elérhetőségein tehetik meg. A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a csípések száma azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba. Több térségben jellemző, hogy a meglévő csípőszúnyog-tenyészőhelyek miatt, illetve azért, mert a vérszívók külterületekről berepülnek, a szúnyoginvázió a kezelések után ismételten kialakul, ezért a legtöbb helyen több gyérítési alkalmat terveztek – tette még hozzá.



A légi kémiai gyérítés 263 települést, a földi kémiai eljárás pedig 264 települést érintett a központi gyérítési program első hetében. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz.

Az önkormányzatoknak idén is van lehetősége jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélszolgálati elérhetőségein tehetik meg. A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a csípések száma azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!