Hírek

2017.04.28. 07:55

Aranyat érő teszt: Ön érti a negyedikes feladatot?

Egy fehérvári pedagógus tette fel a fotót a közösségi oldalra: a negyedikesek szövegértés tankönyvében azt kell kiszámolni, mennyi pénzt szórt Mátyás király a magyarok közé, és mennyi pénz maradt a népnél? A feladatból élénk diskurzus kerekedett ki.

Kocsis Noémi

Leszámítva, hogy a kérdésre válaszolók megértették, a feladat második részében írtak szerint a teljes, 4200 fős tömegből mindössze 40 embernél volt pénz, a többiek üres zsebbel bámészkodtak már akkor is, a kétrészes feladat kifogott kicsiken és nagyokon. A példát előhozó pedagógus szerint negyedikes tanítványai naponta strigulázzák az új "ofis" tankönyvben hibásan fogalmazott példákat, fekete pontokat osztogatva a tankönyvszerzőknek. A feladat megoldásán a vállalkozó kedvűek így okoskodtak egyébként:

"Kérdés, meddig volt együtt a tömeg. Ha nem volt oszlatás és sokáig ott maradtak, akkor az infláció mértékét le kell vonni a 178 forintból."

"6478 lesz a válasz, mert a tömeg összvagyona a kérdés, és az a [felvonulás előtti pénz]+[Mátyás által szórt pénz]. Bár hiányosan fogalmazott a kérdés. mert a Mennyi pénz volt a tömegnél összesen rész nem tér ki arra, hogy a tömegbe tartozik-e a királyi pár és az udvarnép a pénzhordó legényekkel együtt, vagy csak a népre vonatkozik?"

"700 lenne a helyes. A b) feladat kérdése nem precíz. Ha pontosan akarok a kérdésre válaszolni, akkor 178 forint a helyes válasz. Ha ki akarom találni, hogy logikusan mit akartak kérdezni, akkor ezt: Mennyi pénz volt a tömegnél összesen, ha 40 embernél összesen 178 forint volt fejenként, a többiek pedig üres zsebbel bámészkodtak?. Erre a válasz 178*40=7120 forint."

"4200÷40=105 (105 db 40 fős csoport van a 4200 fős tömegben). Minden 40 fős csoportnak van 178 forintja, ezért számomra úgy logikus, hogy 105×178=18.690 volt a tömegnél összesen. Ebből Mátyás király vitt 6300-at, a többit vitte a tömeg. Majd később a király mindenkitől elszedte adóként..."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!