Hírek

2015.01.20. 19:45

Mécses a könyvtárnál: A megyeszékhelyen is csatlakoztak az akcióhoz

Budapest - A kultúra és a kulturális dolgozók megbecsüléséért, béremelésért tüntettek kedd este a fővárosban. Fehérváron is gyertyát gyújtottak a könyvtárak előtt.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) szervezésében tartott demonstráción felszólalók – köztük Csóti Csaba KKDSZ alelnök – arra hívták fel a figyelmet, hogy a kulturális ágazatban már tíz éve nem kaptak béremelést.

Kreitner Bernadett olvassa a felhívást a Vörösmarty könyvtár kapuján: gyújts fáklyát a sötétség ellen! Fotó: Molnár Artúr

A demonstráción szolidaritását fejezte ki az Európai Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség képviseletében Josef Krejbych, aki szerint a magyar kormánynak fel kellene ismernie, hogy a kultúra széleskörű gazdasági és társadalmi jelentőséggel bír. A mintegy négyszáz demonstráló fáklyával a kezében a Magyar Tudományos Akadémia elől a V. kerületi Szalai utca irányába indult el. Többen feliratokat vittek, ezeken az állt: „Európai munkáért európai bért!", „Több kultúrát, kevesebb Fideszt!". Felolvastak egy petíciót – amelyben a KKDSZ a bértárgyalások azonnali megkezdését követelte a kormányzattól –, majd átadták a minisztérium képviselőjének.

A KKDSZ Fejér megyei elnöke, Domoszlai Krisztina könyvtáros elmondta lapunknak: Székesfehérváron is meghirdették a Gyújtsunk lángot a magyar kultúráért! akciót. A könyvtárak előtt gyújtottak gyertyát szolidaritást vállalva a demonstrálókkal. A Vörösmarty könyvtár előtt, a Bartók téren a könyvtár és a múzeum barátai további apró mécseseket gyújthattak. A bejárati ajtón pedig ez a felirat szerepelt: „Könyvtár nélkül nincs esélyegyenlőség, múzeum nélkül nincs nemzeti emlékezet, levéltár nélkül nincs hiteles nemzeti múlt, közművelődés nélkül nincs nemzet."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!