Hírek

2016.04.15. 14:01

Még bizonytalan a vasúti torony sorsa

Székesfehérvár - Még mindig nem tudni, műemléknek nyilvánítják-e a fehérvári vasútállomáson látható, az 1954-ben épült, különleges állítóközpontot - amelynek tervezője az Ybl-díjas Rimanóczy Gyula volt.

Gábor Gina

Az 1954-ben épült 16 méter magas állítóközpont tervezője az Ybl-díjas Rimanóczy Gyula. Ő döntött úgy, hogy a tornyot a két leghosszabb peron végére helyezi: már akkor szokatlan megoldás volt ez

Ahogyan arról beszámoltunk: március 9-én, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ munkatársai helyszíni szemlét tartottak a vasútállomáson. Egy közérdekű bejelentés nyomán ugyanis - amit egy 15 éves móri diák nyújtott be a Forster központba - nyilvántartási eljárás indult a toronnyal kapcsolatosan, a műemlékek védelméről szóló rendelet alapján. Az állítóközpont sorsáról évek óta vita folyik. A torony 2009 és 2011 között ideiglenes védettséget élvezett, majd kikerült ebből a körből: ezért a vasútállomás felújításának tervezésekor lebontásra ítélték. A nyilvántartási eljárás első lépéseként tartották meg márciusban a helyszíni szemlét, amelyen jelen voltak a MÁV képviselői, de az állomás modernizálásáért felelős Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szakemberei is. A szemle alapján a Forster központ munkatársai szakmai kritériumrendszer alapján mérlegelik, javasolják-e, hogy a torony műemlékké váljon-e vagy sem. Az erről szóló határozat megszövegezésére 21 napuk van. A napokban a Forster központtól érdeklődtünk az eredményről. Ezt a választ kaptuk: A határozat még nem született meg, mivel az eljárásban új fél kérte ügyfélként való bevonását, és ezzel együtt új eljárást kezdeményezett. A Nyilvántartási Iroda elismerte a jelentkező ügyfélként való figyelembe vételét, és helyt adott az új eljárásnak.

Kiderült, hogy új ügyfél a NIF. A Forster központnál működő nyilvántartási iroda a NIF-et korábban nem kezelte ügyfélként, mert nem szerepelt a tulajdoni lapon. Igaz ugyan, hogy a NIF képviselői jelen voltak a márciusi helyszíni szemlén, de - ezek szerint -, hivatalosan nem kaptak erre meghívást.

Ezért most kezdődik minden előről. A Forster központ szakértői újra szemlét tartanak, ezután pedig 21 napot kell várnunk a határozatra, amelyből kiderülhet: megmenekül-e az állítótorony a pusztulástól vagy sem.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!