Hírek

2015.04.03. 18:49

Még egyszer a fehérvári buszjegyekről

Székesfehérvár - A buszjegyvásárlás nehézségeiről szóló cikkünkhöz sok érdekes hozzászólás érkezett. Egy biztos: nem egyszerű megoldást találni a problémára. Bár mondjuk a jegyautomaták sokat segítenének.

Házi Péter

Az egyik hozzászólónk szerint korábban volt néhány jegyautomata Fehérváron, ám azokat leszerelték, mert nem működtek

A napokban írtunk arról, az egyik olvasónk által felvetett problémáról, miszerint nem egyszerű buszjegyhez jutnia a Fehérvárra vonattal érkezőknek, ugyanis a jegypénztár csak délután két óráig van nyitva. Panaszosunk az egyik buszsofőr hangnemét is kifogásolta, akitől megpróbált jegyet vásárolni, ám mivel csak nagycímletű pénze, egy ezrese volt, a sofőr szinte ledorongolta őt ezért. Amint a facebookos hozzászólásokból kiderül, hasonló eset történt Jánosa Kingával néhány hónapja, neki annyit mondott szarkasztikus, flegma hangnemben a buszsofőr: Nagyobb nincsen?

Bauer László szerint régebben volt jegyautomata például a Jancsár utcai végállomáson is. Amikor bevezették, akkor változott a buszjegy árusítási rendszer, azaz pont erre hivatkozva lehetett kevesebb jegyet kapni. Aztán a jegyautomaták nem működtek, és leszerelték mindet. Ettől kezdve leginkább a buszon lehetett csak jegyet venni. Bár általánosan elfogadott dolog az, hogy a buszvezető árulja a jegyeket, aztán becsukja a dobozt, és vezeti a buszt a csúcsforgalomban, nagyon balesetveszélyesnek gondolom! Nem mindenki alkalmas erre a kombinált feladatra, és az utasok sem mindig együttműködők. Szóval kellene ezzel a jegy buszvezető dologgal komolyabban foglalkozni írja a hozzászóló.

Horváth Bálint pedig legutóbb, déltájban, ebédszünetre hivatkozva nem kapott jegyet a Jancsár decentrumban. Az árusító hölgyben annyi emberiesség nem volt, hogy a szünetéből 15 másodpercet feláldozzon, miközben kint jóízűen beszélgetett, majd mondta hogy jaj, csak 30 forinttal több . Szívem szerint mondtam volna neki, hogy jó, adja oda zsebből a különbözetet, mert nem egy jegyet szándékoztam volna venni.

Az egyik, feltehetően buszvezetőként dolgozó hozzászóló szerint ugyanakkor volt, hogy már az első kanyarnál elfogyott a váltópénze, mert a hat-hét eladott jegyért mindenki ezressel fizetett. Egy másik, valószínűleg ugyancsak sofőrként dolgozó kommentelő tapasztalata, hogy ha visszajáró híján felajánlja az utasnak, hogy az elismervénytömbön rögzíti a kapott összeget, akkor egyből előkerül a pontos összeg, hiszen ez a megoldás a pénz visszatartásával járna. Ha még sincs az utasnál pontos összeg, a visszajárót kipostázzák az illető által megadott címre, természetesen a postaköltég levonásával.

A probléma tehát valós, és úgy tűnik, nem csak az utasok, de a buszvezetők számára is gondot okoz. Lehet, hogy mégiscsak érdemes lenne újra jegyautomatákat felszerelni a városban?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!