Hírek

2016.01.29. 16:57

Még kivárnak a pedagógusok

Székesfehérvár – Egy iskolaigazgató és a PSZ Fejér megyei elnöke is nyilatkozott a közoktatás problémáit felsoroló nyílt levél kapcsán.

Bokros Judit

A miskolci Hermann Ottó Gimnázium nyílt levele miatt került ismét napirendre a közoktatás ügye. Az iskola közössége által megfogalmazott problémákat sok pedagógus, illetve más, az oktatás-nevelésben dolgozó szakember magáénak érzi, így már eddig is számos intézmény, magánszemély, szervezet csatlakozott a levél aláíróihoz.

Fejér megyében szintén több iskola szerepel a támogatók között. Az egyik a fehérvári Teleki Blanka Gimnázium, amelynek igazgatóját, Szabó Gábort arról kérdeztük, mit vár a kezdeményezéstől? Szabó Gábor lapunknak úgy nyilatkozott: pedagógusaik náluk is különféle problémákkal szembesülnek, ezek közül van, amit könnyebben, van, amit nehezebben élnek meg. Számára megnyugtató, hogy a nyílt levél kapcsán elindultak a tárgyalások a közoktatás szereplői és a miniszter között. Bizakodóan várja az eredményeket, azt, miben tudnak változtatni.

A Pedagógusok Szakszervezete megyei elnökének, Jámbor Ferencnének is tettünk föl kérdéseket. Tőle megtudtuk, hogy országosan már 438 közoktatási intézmény csatlakozott a nyílt levélhez, a megyéből pedig – tudomása szerint - jelenleg körülbelül tíz intézmény ért egyet a leírtakkal. Ám a szám kicsit csalóka, mert a Pedagógusok Szakszervezete felhívására is több nevelőtestület küldött nyilatkozatot a szervezetnek, azonosulva annak követeléseivel.

A megyei elnök elmondta azt is: az oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok, oktatást segítők felé is jelezték korábban - levélben, telefonon, titkári értekezleteken - a gondokat. Ő ezeket összegyűjtve mindig továbbította a szakszervezet országos elnökségének. A decemberi kongresszuson határozat született a megoldásra váró feladatokról és a megoldási javaslatokról. Ezek között vannak olyanok, amelyek nem tűrnek halasztást, és vannak, amelyek megvalósításához hosszabb idő szükséges. Ám a Pedagógusok Szakszervezetének meggyőződése, hogy a köznevelés jelenlegi rendszere teljes újragondolást és radikális változtatást igényel.

Jámbor Ferencné úgy látja, a nyílt levélben megfogalmazott felvetések, követelések közül szinte mind nagyon fontos, hiszen ezek működési zavara a nevelés-oktatás minőségi munkájának eredményességét veszélyezteti.  Reméli, hogy a gyermekek, a szülők és az oktatásban dolgozók érdekében, illetve az ország jövője miatt a tárgyalások az EMMI és a sztrájkbizottság között kedvező fordulatot vesznek. Addig, amíg az egyeztetések folynak, a megyében nem terveznek megmozdulást. Ám a PSZ - a tárgyalási eredmények tükrében - a különféle nyomásgyakorlástól sem riad vissza, így országos szinten demonstráció vagy sztrájk is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!