Hírek

2015.03.04. 15:50

Még mindig nem késő megmenteni a diplomát

Fejér megye – Meghosszabbították a diplomamentő programot: 240 és 360 órás tanfolyamokra jelentkezhetnek az érintettek.

Buthy Lilla

A diplomamentő program azoknak szól, akik már sikeresen leállamvizsgáztak, de diplomájukat nyelvvizsga hiányában még nem kaphatták meg. Korábban minden második jelentkező került csak be a képzésekbe, mert nem rendelkeztek megfelelő alapokkal, éppen ezért indítottak az intenzív tanfolyamok helyett, 360 órás képzéseket.  Most tehát újra megnyitották a jelentkezést, március 2-ától pedig folyamatosan írják ki a tanfolyamokat, amelyek közül már válogathatnak is a diplomamentők. Országosan összesen 230 képzés indul, Fejér megyében 14 új tanfolyamra lehet bekerülni, egy sikeres szintfelmérőt követően. A megyeszékhelyen hét angol és két német képzésre lehet jelentkezni.

Andrew Brownwood, Kolosa Róbert és Hrnjak Matija már nyelvvizsgával vág neki a felsőoktatásnak
Fotó: Molnár Artúr

A Székesfehérvári Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola diákjait szünetben kaptuk el, és a röpke, rögtönzött felmérésből kiderült, ők nem is hallottak még a diplomamentő programról. Nyilván nem ők a célcsoport, már csak azért sem, mert az általunk megkérdezett fiatalok előrelátóak, így már egy, még jobb esetben több nyelvvizsgát is szereztek már. A 18 éves Horváth Petra, Szilasi Nóra és Pletikoszits Zoltán kéttannyelvű osztályba járnak, így természetesen sok nyelvi órájuk van. Nagyon fontosnak tartják, hogy több idegen nyelvet ismerjenek: érettségiig meglesz a középfokú nyelvvizsgájuk angolból és németből is. A szintén kéttannyelvű osztályba járó Andrew Brownwood, Kolosa Róbert és Hrnjak Matija szerint nem a nyelvérzéken, hanem a kitartáson és munkán múlik, hogy valaki legalább középszinten megtanuljon egy nyelvet. Véleményük szerint sokan azt gondolhatják, ráérnek még a nyelvvizsgával, de aztán túl sokáig halogatják.

Szabó Krisztina, egy székesfehérvári nyelviskola vezetője szerint ennél azért árnyaltabb a helyzet:

- Bár én már nem ezt tapasztalom, hiszen az én középiskolás gyerekem már nagyon jó nyelvoktatásban részesül, de a most harminc év fölöttiek ezt nem minden esetben mondhatták el magukról. Éppen ezért sokan nem jutottak el odáig középiskolában, hogy megszerezzék a nyelvvizsgát, ha pedig közel jártak hozzá, mára már megkopott a tudásuk. A főiskolán, egyetemen pedig már nincs kifejezetten nyelvi képzés, leszámítva persze, ha ilyen szakra jár a hallgató - reagált arra a statisztikai adatra az iskolavezető, hogy körülbelül ötvenezren vannak azok, akik ugyan sikeres záróvizsgát tettek a felsőoktatásban, de nyelvvizsga hiányában mégsem lesznek diplomások, illetve, hogy a regisztráltak fele harminc év feletti. Nyilvánvalóan az időhiány és a nyelvtanulás anyagi vonzatai is tovább bonyolítják a majdnem diplomások életét. Nekik nyújt segítséget az ingyenes és rugalmas nyelvtanfolyam, hogy a megszerzett tudásuk, a tanulással töltött éveik ne vesszenek kárba, és diplomásként jobb esélyekkel indulhassanak a munkaerőpiacon.

- Az előző körből azt szűrtük le, hogy van igény a programra, rendkívül sokan jelentkeztek. Azonban az is kiderült, hogy a 180 és 240 képzési óra, amit az OFA megjelölt, nem volt elegendő a jelentkezők nagyon nagy részének. Inkább több mint a felük azért nem tudott bekerülni a képzésekbe, mert nem volt meg a megfelelő tudásszintjük ahhoz, hogy garantálni tudjuk, hogy a tanfolyam elvégzése után sikeresen lenyelvvizsgáznak - mondta el kérdésünkre. Hozzátette: Sokan közülük most várakoznak, de a meglévő szintfelmérőjük alapján, most nagyobb arányban vehetnek majd részt a 360 órás képzéseken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!