Hírek

2017.02.01. 18:12

Még mindig terjed az influenza - Székesfehérváron az óvodások közel fele hiányzott a múlt héten

Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál influenzaszerű tünetekkel megjelent betegek száma valamennyi korcsoportnál emelkedett, a középkorúaknál több mint duplájára nőtt.

Az orvoshoz forduló betegek
46,6%-a a 0-14 éves;
23,5%-a a 15-34 éves; 24,6%-a
a 35-59 éves és 5,3%-a a 60 éves, illetve az e feletti korosztályból került ki.

A betegek közel felét a gyermekek köréből jelentették. Az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2017. január 23 és január 29. között Fejér megye területén 3639 fő, az előző hetinél 46,3%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A megye egész területén a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány az utóbbi 5 hétben folyamatos emelkedést mutatott és mindhárom Járási Népegészségügyi Osztály illetékességi területén jelentősen túllépte a járványos küszöb értéket, a megyére vonatkoztatva a 4. héten elérte a járványos küszöb érték közel hatszorosát. Az influenza aktivitás a magas tartományban van.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 4. héten négy óvodából érkezett bejelentés.  Az egyik óvodában a megbetegedések a 3. hét közepén, egy másik óvodában a hét végén kezdődtek magas lázzal, torokfájással, köhögéssel és felsőlégúti huruttal. A hiányzások aránya elérte a 42%-ot, illetve a 39%-ot. További két óvodában a megbetegedések a 4. hét közepén kezdődtek magas lázzal, köhögéssel. A hiányzások aránya 46, illetve 47%-os. Mind a négy intézményben a megbetegedés a dolgozók között is előfordult. A működés átmeneti felfüggesztésére a jelzett gyermekintézmények egyikében sem került sor.

Az 5. hét elején érkezett további halmozódásról bejelentés a Székesfehérvári Járási Hivatal Népegészségügyi osztály illetékességi területén lévő óvodából, ahol a megbetegedések az 5. hét elején kezdődtek magas lázzal, náthával, köhögéssel. A megbetegedések a gyermekek körében fordultak elő. Az etiológia tisztázására a mintavételezés folyamatban van. A működés átmeneti felfüggesztésére a jelzett gyermekintézményben nem került sor.

A kórházban ápolt betegek védelme érdekében Fejér megye valamennyi fekvőbeteg intézményeiben 2017. január 19-től kórházi látogatási tilalom valamennyi osztályra kiterjedően továbbra is érvényben marad.



Forrás: a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!