Hírek

2016.06.03. 19:25

Még nem költözik az ügyelet - Augusztus 31-éig biztos, hogy megmarad a gárdonyi ügyeleti ellátás

Székesfehérvár, Gárdony, Velence - Miközben gyűlnek a tiltakozó aláírások, megkezdődtek az egyeztetések a gárdonyi önkormányzat szándéknyilatkozata nyomán arról, hogy csatlakozna Gárdony a Velencei Központi Ügyeleti Társuláshoz.

Zsigó Ferenc

Információink szerint e hét elején volt egy tárgyalás a velencei, a gárdonyi polgármester, a csatlakozást kezdeményező gárdonyi képviselő - a gárdonyi központi ügyelet szakmai felügyeletét ellátó háziorvos - és mások részvételével, melyről csupán annyi szivárgott ki, hogy az idei nyarat még a jelenleg fennálló rendben kell végigcsinálni. Azaz Gárdony, Agárd, Dinnyés és Zichyújfalu csatlakozására leghamarabb csak szeptemberben kerülhet sor. Az egyeztetésen részt vevő közszereplők egyikét sem értük el tegnap telefonon, de a halasztásról kiszivárgott információt az is megerősítette, hogy több forrásból megtudtuk: csütörtökön megkezdődött - és néhány nap múlva le is zárul - az ügyeletet Gárdonyban ellátó orvosok, nővérek beosztása augusztus 31-éig.

Nemrég adták át Velencén - a központi ügyelet mellett - az új mentőállomást, többen erre is hivatkozva érvelnek a költözés mellett. Fotó: Archív

Ha a szakmai és a finanszírozási egyeztetések be is fejeződnek, az összevonás feltételeit tartalmazó előterjesztéseket meg kell tárgyalnia és el kell fogadnia valamennyi érintett testületnek, értve ezalatt a társulási tag önkormányzatokat és magát a társulást is. Ezt követően kérni kell a tisztiorvosi hivataltól a gárdonyi ügyelet hatósági megszüntetését és a kibővített velencei engedélyeztetését. Mindez időbe telik, az önkormányzati képviselő-testületek leghamarabb június végéig döntenek, majd a társulás is tárgyalja az ügyet, s ezt követi a hatósági eljárás, és a jogerőre emelkedéssel is számolni kell. A társulás minden tagja - a hét önkormányzat - a települések lélekszáma alapján fejenként 66, illetve 70 forintot fizetve kiegészíti az OEP-finanszírozást, így tevődik össze a velencei központi ügyelet működtetése. Ha a jelenleg ellátott 17 ezer főhöz hozzávesszük a gárdonyi körzet 11 ezer lakosát, az ellátandó 28 ezer fő - plusz a nyári hónapokban itt nyaraló több tízezer ember - orvosi ügyeleti ellátása hétköznap is - a hétvégeken különösen - legalább két orvos ügyeleti szolgálatát igényli majd.

A vitának az is része, hogy a csatlakozási kezdeményezés indoklását többen cáfolják, azaz nem igaz, hogy kevesebb az ügyeletbe beosztható orvosok száma - mondja több általunk megkérdezett orvos és nővér.

Akkor mégis mi az oka az összevonási kezdeményezésnek?

Nem tudjuk, évtizedek óta van Gárdonyban ügyelet, de ha maga kideríti, hívjon fel! - mondta az egyik orvos, mások nevében is szólva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!