Hírek

2015.03.01. 17:00

Méhésztalálkozó: az idei, 27. fehérvári rendezvényen úgy 4000 érdeklődő fordult meg

Székesfehérvár – Egy cseppnyi mézet is alig lehetett volna leejteni szombaton a VOK csarnokban és a köré helyezett nagy sátrakban. A megyei méhészegyesület rendezvénye is mutatta: rengetegen érdeklődnek a méhészet iránt.

Kocsis Noémi

Aki csak boltban, vagy piacon termelőtől veszi a mézet, nem is gondolná, hogy a méhészek éves seregszemléjén ennyi érdeklődő nyüzsög. Mint kaptárban a méhek – az idevágó hasonlattal. Orosz, szlovák, szlovén, román szavak vegyülnek a magyarhoz, a vásárlók pedig méztartókkal, üvegekkel, pellettel megpakolva mennek standról standra. A csarnokban a kivetítős előadáson éppen annyian nézelődtek, mint a sátrakban a kiállítók gépei felszerelései előtt. Aki pedig nem akar termelni, de fontosnak tartja a jó minőségű termék beszerzését, az most tényleg válogathatott a mézben...

A nagyszabású program természetesen nem kezdődhetett el a Mézkirálynő nélkül. A csinos, sötétbarna hajú Simon Diána családja a dédnagypapa nyomdokain járva ma is 50 méhcsaláddal viszi a vállalkozást, s a 25 éves nógrádi lány gyerekkorában a paradicsomlevest is mézezte cukor helyett. Mézkirálynőségét igyekszik minél eredményesebben kihasználni, sok rendezvényen vett részt, tavalyi büszkesége egy erdélyi látogatás volt, amelyen a határon túli szervezésű mézesnapokon a gyerekeket ismertette meg az egészséges édesítővel.

Hogy az idén már 27-dik Országos Méhésztalálkozó és vásár mostanra kinőtte a VOK csarnokot és környékét, nem vitás - bár idén a szervező Fejér megyei egyesület igyekezett enyhíteni a gondon azzal, hogy az épület mellett két darab 450 négyzetméteres sátrat is felállított, amelyben kényelmesen lehetett nézelődni, válogatni a hazai és nemzetközi gyártók és termelők eszközei, gépei között. Volt ott a pergetőktől a mézmelegítőkön keresztül a kaptárakig minden. Összességében akár azt is megállapíthattuk volna, hogy a méhészek türelmes emberek, de valószínűleg a rendszeres mézfogyasztók is, a legnagyobb tömegben is megértően vándoroltak standról-standra a nézelődők, hogy minél jobban szemügyre vehessenek egy vágyott berendezést. Ukrán kiállítók az idén először voltak, a szlovák és szlovén, meg erdélyi szakemberek azonban rendszeres látogatói a vásárnak. Szlovénia méhészetéről egyébként előadást is tartottak, a lendvai egyesület szervezésében.

2013-ban egy hölgyet választottak az év méhészének, a tavalyi esztendő legeredményesebb méhésze pedig a mostani döntés értelmében egy férfiú, a kis Pest megyei településen, Vasason tevékenykedő Kelemen László lett.

A fehérvári rendezvény Európa egyik legnagyobbja. Idén már 130 kiállítójuk volt (összesen hat országból), tudtuk meg a szervező Fejér megyei egyesület elnökétől, Nagy Gyulától, aki elmondta azt is, nagy örömükre legkevesebb négyezer kiállításlátogató érdeklődött a méhészet irányai, fejlődése, technológiai újításai iránt. Bármerre ment az ember, mindenhol méhekről, mézről eszmét cserélő férfiakba botlott. Meg persze mézbe, hiszen a szakmán túl a látogatók legtöbbször mégis az alapterméken keresztül látnak bele a magyar méhészetbe. Aki akart, több árusnál is megédesíthette a kiállításlátogatást, a több féle kínált méz kóstolgatásával...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!