Hírek

2017.01.04. 17:01

Még vékony a jég - Folyamatosan figyelik a tavat

Amikor a téli időszakban befagynak a tavak, sokan kapnak kedvet a korcsolyázásra, ezzel nem is lenne probléma, viszont amíg a jég nem éri el a biztonságos 10-12 centiméteres vastagságot, addig arra rálépni igen kockázatos, sőt életveszélyes.

Ennek kapcsán tartott a Gárdonyi Rendőrkapitányság jégőrsége tájékoztatót a Velencei-tó partján, ahol bemutatták azokat a kellékeket, amelyek a mentéshez szükségesek.

A jégőrség tagjai folyamatosan készenlétben vannak, figyelik a tavat, sőt, ha balesethelyzet áll elő, ők azonnal cselekednek. Ugyanis ha valaki alatt beszakad a jég, akkor attól a pillanattól kezdve minden másodperc számít.

A jégőrség tagjai megmutatták azokat az  eszközöket, melyek segítségével ki tudják menteni a bajbajutottakat
Fotó: Koppán Viktor

Pallag József, a Gárdonyi Rendőrkapitányság főtörzszászlósa és vízirendészeti megbízottja elmesélte, mit kell tenni akkor, amikor megtörténik a baj:

- Ha valaki alatt beszakad a jég, tárja ki a karjait szélesen. Utána próbáljon meg a jég szélére ráfeküdni, mindezt úgy, hogy minél kevesebbet mozogjon. Amikor elfekszik a jégen, tegyen kísérletet arra, hogy elkúszik a beszakadás helyszínétől. Abban az esetben, amikor valaki meglát egy bajbajutottat, első körben hívja a 112-es telefonszámot, majd mérje fel, hogy tud-e egyedül is segíteni az illetőn, vagy sem. Ha a kérdésre nem a válasz, akkor ne próbálja meg, bízza a szakértőkre - tanácsolta.

A jégőrség a téli időszakra már tökéletesen felkészült
Fotó: Koppán Viktor

Ha valaki bejelenti a rendőrségnek a jégbeszakadást, magyarázza el a helyszínt minél pontosabban, ugyanis ezen egy ember élete is múlhat. Szerencsére az idei szezonban még jégbeszakadásra nem került sor, tudtuk meg Bodó Miklós őrnagytól, a Gárdonyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől.

Bodó Miklós azt is elmesélte, olyan tiltótáblák vannak a környéken, melyek a jégre lépést ellenzik. A rendőrök tartják a kapcsolatot a tófelügyelőséggel. Ez azért lényeges, mert a tófelügyelőség folyamatosan méri a jeget, ami beszélgetésünk pillanatában 8 centiméter vastag volt. Az őrnagy azt javasolta, hogy sose tartózkodjanak egyedül a víz befagyott felszínén, emellett legyenek mindig a part közelében az emberek. A Velencei-tó vize ugyanis csak részben fagy be, például a vízfolyások miatt.

A szabad vizek jegére egyébként tilos sötétedéskor rálépni, kerülni kell a befagyott folyókat, kikötőket, illetve a veszteglőhelyeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!