Hírek

2014.07.01. 18:00

Megalakult a GEO-t is befogadó új kar

Hivatalosan egyesült kedden az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központja (Arek) és a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara.

Klecska Ernő

Ezzel létrejött az Óbudai Egyetem hatodik, Alba Regia Műszaki Kara – jelentette be tegnap a felsőoktatási intézmény és a város vezetése. A megbízott dékán Györök György, az Arek igazgatója lett. A döntés 800 hallgatót és 80 oktatót érint.– Az Óbudai Egyetem a városba kívánja hozni – egyelőre még csak tervezett – két új karát, a gépészt és a mechatronikait is – közölte Fodor János rektor.

A kormány 1139/2014. (III. 14.) számú határozata alapján tegnap Székesfehérváron megalakult az Óbudai Egyetem hatodik kara, az Alba Regia Műszaki Kar. Az új egység az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központjának és a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának integrációja révén jött létre.

- Ezzel egy régi terv vált valóra: a városban a műszaki felsőoktatás önálló kar keretében biztosíthatja azt a szellemi és infrastrukturális hátteret, amely a régió iparának fejlődéséhez szükséges - hangsúlyozta a bejelentéskor Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Az integráció egyúttal a Geoinformatikai Kar elmúlt egy éves bizonytalan sorsát is hosszú távon, és stabilan rendezi. Mint lapunk részletesen beszámolt róla: tavaly májusban született döntés arról, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem a fehérvári kart finanszírozási nehézségei miatt Sopronba költözteti. Akkor a városvezetés a kormánnyal, a kar dolgozóival, hallgatóival és az Óbudai Egyetem vezetőivel közösen próbált megoldást keresni.

Az Óbudai Egyetemhez való csatlakozással a képzés most a városban maradhat. Tegnap az egyetem vezetése alakuló közgyűlésen tájékoztatta dolgozóit az Alba Regia Műszaki Kar működésével kapcsolatos tervekről, feladatokról.

- Most az a további felelősségünk, hogy a következő években biztosítsuk a működés feltételeit. A városnak is van abban feladata, hogy minél több diák döntsön a kar mellett, és a gazdasági élet szereplői közül is minél többen alapozzanak a helyben képzett műszaki szakemberekre. A pályázati lehetőségek keresésében és a PPP-konstrukcióban megvalósult kollégium és konferenciaközpont pénzügyi terheinek rendezésében is együttműködünk - jelentette be a polgármester.

Az egyik legfontosabb, még nyitott kérdés éppen a kollégiumé derült ki a tájékoztatón.

- Ahhoz, hogy a szükséges racionalizálás után a tervezett fejlesztéseket meg tudják valósítani, újabb forrásokra lesz szükség - mondta Fodor János rektor, aki egyúttal azt is bejelentette, hogy az egyetem két új képzését, a gépészt és a mechatronikait is ide tervezi hozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!